Κορωνοϊός: Έτσι θα δίνεται το επίδομα ειδικού σκοπού – Ποιοι το δικαιούνται

Θεσπίζονται μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων

Ο τρόπος που θα χορηγείται το επίδομα ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού προβλέπεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σήμερα. 

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα στα σούπερ μάρκετ

Σε αυτήν προβλέπονται μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης για τους εργαζομένους που πλήττονται αυτή τη στιγμή από τα έκτακτα μέτρα. 

Επίταξη μασκών και φαρμάκων λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στις επιχειρήσεις ή στους εργοδότες που επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

ΕΟΔΥ: Έτσι ορίζεται ένα κρούσμα κορωνοϊού – Ποιοι θα υποβάλλονται στο τεστ

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Για την εφαρμογή των παραπάνω, λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
  •  όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
  • οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
     
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top