Μείωση στο 70% για προκαταβολή φόρου – Ποιους αφορά

Η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο 2 δισ. ευρώ για ελάφρυνση επιχειρήσεων

υπολογισμός φόρου

«Πακέτο» ευνοϊκών μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και την αύξηση των επενδύσεων, το οποίο πιθανόν να φτάσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, θα επιδιώξει η κυβέρνηση.

Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το «ψαλίδισμα» του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Νέες φοροελαφρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ – Ποιοι θα ωφεληθούν

Παράλληλα, θα προβλέπει και την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, από το 100% στο 70%, για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Η ενεργοποίηση αυτών των μέτρων θα σημάνει τη μείωση του φόρου εισοδήματος ακόμη και πάνω από 50%, ενώ το συνολικό εργοδοτικό κόστος θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η υλοποίηση του πακέτου αλλά και το τελικό χρονοδιάγραμμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου προϋποθέτει ότι θα εγκριθεί από τους θεσμούς η αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. τα λεγόμενα ANFAs και SMPs) ενώ η περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος προϋποθέτει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων για το επιχειρείν (αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους) αναμένεται να αποτυπωθεί ως ελληνική πρόταση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής που θα κατατεθεί τον Απρίλιο στη Βουλή και το οποίο θα περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top