Νέες φοροελαφρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ – Ποιοι θα ωφεληθούν

Θα κατατεθεί μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο

Χρήματα σε τσέπη

Νέες ελαφρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τη μεσαία τάξη μέσα στο 2021 ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το νέο πακέτο ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης θα κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή και οι φοροελαφρύνσεις θα συνδέονται με την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθεί κυρίως για τη χρηματοδότηση της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης –μέτρο που απαιτεί περίπου 1,16 δισ. ευρώ– αλλά και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο επόμενο έτος ώστε, μαζί με τη μείωση που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο, η συνολική να φτάσει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η υλοποίηση αυτού του πλάνου –το οποίο προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ– θα φέρει αυξήσεις καθαρών αποδοχών έως και 4% σε εκατομμύρια μισθωτούς λόγω της μείωσης των κρατήσεων τόσο από φόρους όσο και από ασφαλιστικές εισφορές.

Το κυβερνητικό σχέδιο θα αποτυπωθεί στους μισθωτούς ως αύξηση των καθαρών αποδοχών σε δύο δόσεις.

Η πρώτη δόση θα γίνει φέτος των Ιούνιο –οπότε και θα ενεργοποιηθεί η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%, με το 0,4% να αφορά τον εργαζόμενο και το 0,5% τον εργοδότη– ενώ η δεύτερη δόση θα γίνει με την καταβολή του μισθού του Ιανουαρίου 2021 με την ταυτόχρονη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Παραδείγματα

Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.350 ευρώ, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 εισέπραττε καθαρά 1.020,27 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος. Ο εργαζόμενος του 1.000άρικου θα δει τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Τον Ιούνιο οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί και η πρώτη δόση μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Για τον εργαζόμενο, αυτό σημαίνει μείωση των εισφορών από τα 212,6 ευρώ, στα 207 ευρώ.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μπορεί να επιφέρει πρόσθετη ελάφρυνση κατά περίπου 6 ευρώ τον μήνα.

2. Από την 1/1/2021, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αναμένεται ότι θα υπολογίζονται με συντελεστή 13,72%. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο από τα 207 ευρώ ανά μήνα στα 185,22 ευρώ ανά μήνα. Ετσι, και οι καθαρές αποδοχές θα ανέλθουν στα 1.060 ευρώ.

Υστερα από αυτά τα βήματα, οι καθαρές αποδοχές των 1.020 ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 θα γίνουν 1.060 ευρώ στις αρχές του 2021 και η αύξηση των 40 ευρώ ανά μήνα θα σημαίνει ενίσχυση του εισοδήματος κατά περίπου 4%. Για μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.407 ευρώ καθαρά τον Δεκέμβριο του 2019), οι μειώσεις κρατήσεων για φόρους και εισφορές θα τον φέρουν περίπου στα 1.470 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top