Ξεπουλάνε τις χρυσές λίρες τους οι Έλληνες

Σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου

Χρυσές λίρες

Να επωφεληθούν από το ράλι ανόδου στην τιμή του χρυσού σπεύδουν οι Έλληνες.

Το ράλι ανόδου στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει οδηγήσει πολλούς εξ αυτών στο να πουλούν τις χρυσές λίρες του.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2019 αγόρασε από ιδιώτες 99.744 τεμάχια (Ελισάβετ 1973, 1974 και προγενέστερων ετών) έναντι 52.935 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (αύξηση 46,93%).

«Σε αντίθεση με παλαιότερα, που οι ρευστοποιήσεις είχαν αναγκαστικό χαρακτήρα, εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να κλείσουν τυχόν οικονομικές “τρύπες”, πλέον αυτές σχετίζονται και με την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που σπάει το ένα “φράγμα” μετά το άλλο», αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Όσον αφορά στο χρυσό, αυτός, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό σχεδόν επτά ετών, με τις τιμές να ενδέχεται να φτάσουν τα 1.650 δολάρια τις επόμενες εβδομάδες.

Πώς θα πουλήσετε τις λίρες σας

Οδηγίες προς όσους ενδιαφέρονται να ρευστοποιήσουν τις χρυσές λίρες τους δίνει η ΤτΕ.

Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.

• Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών, που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.

• Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).

• Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας, που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).

4. Ισχύουσα άδεια παραμονής, προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε.).

5. Τηλέφωνο επικοινωνίας.

«Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», καταλήγει η εποπτική αρχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top