Έρχονται συντάξεις με λιγότερα ένσημα - Ποιούς αφορούν

Τι προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Βάζο με κέρματα

Τη μείωση των ελάχιστων προϋποθέσεων, που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του, προβλέπει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη διαδοχική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του, θα απαιτούνται:

- 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και

- 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία έναντι 500, που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε.

Για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων αυτών μπορεί να συνυπολογιστεί και ο χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.

Η ευνοϊκή αλλαγή των προϋποθέσεων υπέρ των ασφαλισμένων κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της «προϊούσας οικονομικής κρίσης», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. Με την αλλαγή αυτή καθίσταται ευκολότερο για τον ασφαλισμένο να θεμελιώσει δικαίωμα στον τελευταίο φορέα ασφάλισης.

Αν δεν πληρούνται ούτε αυτά τα κριτήρια, τότε προβλέπεται η δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του με τις προϋποθέσεις του Ταμείου, όπου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας που προϋποθέτει ο τελευταίος φορέας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top