Μπλοκάκια: Όφελος 150 ευρώ τον μήνα για 300.000 εργαζόμενους

Καταργούνται οι εισφορές στα μπλοκάκια των μισθωτών

Ταμειακή και κέρματα

Όφελος κατά μέσο όρο τουλάχιστον 150 ευρώ τον μήνα θα έχουν περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι που καταβάλλουν σήμερα διπλές ασφαλιστικές εισφορές, ως παράλληλα απασχολούμενοι, δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες - αγρότες: Δυνατότητα απαλλαγής από ΦΠΑ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, ο «κύβος ερρίφθη», καθώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προχωρά στην κατάργηση της επιβολής εισφοράς από ελεύθερο επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών -το γνωστό σε όλους μπλοκάκι- με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος Ιανουαρίου στη Βουλή.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να απαλλαγούν οι ασφαλισµένοι από τις διπλές εισφορές, είναι να καταβάλλουν στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ τον µήνα, ίσες µε µικτό µισθό άνω των 780 ευρώ από τη µισθωτή τους απασχόληση.

«Μπλοκάκι»: Ποιοι γλιτώνουν τις διπλές εισφορές από το 2020

Μπλοκάκια: Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς

Πρόκειται για την ελάχιστη εισφορά που θα καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 1,4 εκατ. µη µισθωτοί όσον αφορά την κύρια σύνταξή τους και την υγεία τους.

Την ίδια στιγµή, για όσους ελεύθερους επαγγελµατίες έχουν δύο ή τρεις δραστηριότητες, αλλά δεν απασχολούνται ως µισθωτοί, εξετάζεται να έχουν µία εισφορά, κατ’ ελάχιστον 210 ευρώ τον µήνα, η οποία, µαζί µε τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας, θα οριστικοποιείται στα 220 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο καταργείται πλήρως η υποχρέωση ασφάλισης για το µπλοκάκι στην περίπτωση που ο εργαζόµενος είναι ταυτόχρονα και µισθωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα πολύ µεγάλο όφελος τόσο για τους εργαζοµένους όσο και για τους εργοδότες.

Με την εφαρµογή του νόµου Κατρούγκαλου επιβλήθηκε ασφαλιστική εισφορά 20% για το σύνολο των εισοδηµάτων που είχε κάποιος από ελεύθερο επάγγελµα, ακόµη κι αν ήταν ήδη µισθωτός.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρχε σταθερή πολυετής σχέση εργασίας µε δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως δύο εργοδότες, ο δεύτερος εργοδότης υποχρεούνταν να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ίσες µε το 13,33% του εισοδήµατος και ο εργαζόµενος το 6,67% και να εγγραφεί στην ειδική πλατφόρµα που έχει δηµιουργηθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την ψήφιση του νοµοσχεδίου, αυτό θα πάψει να ισχύει, ενισχύοντας το διαθέσιµο εισόδηµα χιλιάδων εργαζοµένων και επιχειρήσεων.

Πρόκειται για µια σηµαντική οικονοµική ανάσα, καθώς, από εισόδηµα 1.000 ευρώ µε µπλοκάκι, τα 200 ευρώ πήγαιναν σε ασφαλιστικές εισφορές, πέρα από τον φόρο του 24%.

Παραδείγματα

-    Μισθωτός που αµείβεται µε τον κατώτατο µισθό των 650 ευρώ διατηρεί ταυτόχρονα µπλοκάκι, στο οποίο εισπράττει άλλα 600 ευρώ τον µήνα. Επί του µισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 176,15 ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Από το ∆ΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον εισφορές 33,85 ευρώ.

-    Μισθωτός µε µισθό 700 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 189,7 ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Από το ∆ΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20,3 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top