«Μπλοκάκι»: Ποιοι γλιτώνουν τις διπλές εισφορές από το 2020

Σε ποιο ύψος μισθού μπαίνει το όριο για την πλήρη απαλλαγή

Πορτοφόλι και κέρματα

Τέλος αναμένεται να μπει στις διπλές εισφορές σε μισθό και «μπλοκάκι» θα έχουν από το 2020 όλοι οι παράλληλα απασχολούμενοι με μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, με το νέο ασφαλιστικό θα καταργηθεί η υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι» στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.

Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους αναμένεται να ισχύει για όσους καλύπτουν από το μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ που θα τεθεί με το νέο καθεστώς.

Με άλλα λόγια, όσοι καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ ως μισθωτοί και παράλληλα έχουν μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες παύουν να έχουν την υποχρέωση σε διπλή εισφορά για το μπλοκάκι.

Σήμερα η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζόμενου και εργοδότη για το 27,10% καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του.

Αν ο καταβαλλόμενος μεικτός μισθός δεν επαρκεί τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο «μπλοκάκι» κατ ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι την συμπλήρωση των 210 ευρώ.

Παραδείγματα

•    Μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και διατηρεί ταυτόχρονα μπλοκάκι στο οποίο εισπράττει άλλα 600 ευρώ το μήνα. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 176,15 ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 33,85 ευρώ.

•    Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 189,7 ευρώ. Το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20,3 ευρώ.

•    Μισθωτός με μισθό 800 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 216,8 ευρώ. Το ποσό επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΔΠΥ.

•    Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ. Το ποσό επαρκεί για να καλύψει την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΔΠΥ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top