Eurogroup: Επιστροφή κερδών 767 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα

Μάχη από το ΥΠΟΙΚ για να πάνε σε επενδυτικές δράσεις εκτός από το χρέος

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ σε μέτρα μείωσης χρέους (κατάργηση step up margin επιτοκίων EFSF) και επιστροφή κερδών επί ελληνικών ομολόγων, αποφάσισε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης αυτών των ποσών σε επενδυτικές δράσεις, αντί αποκλειστικά για αποπληρωμή χρέους.

 

Βρυξέλλες: Το 2020 θα εξετασθεί η χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων 

Συγκεκριμένα ο ΥπουργόςΟικονομικών της χώρας μας  δήλωσε ότι “στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θετική δυναμική και αποφασίστηκε η εκταμίευση του 2ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκ. ευρώ”. 

Ο Υπουργός σημείωσε ότι “η αποδέσμευση έρχεται χωρίς όρους προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα”. 

Ανέφερε επίσης ότι εδράζεται στη “θετική αξιολόγηση της τέταρτης έκθεσης, τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εκθέσεις”, ενώ  
συμπλήρωσε ότι “για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε το ζήτημα της διάθεσης των κερδών (ANFAs και SMPs) για επενδυτικούς σκοπούς και αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”. 

“Η ελληνική οικονομία προχωράει προς την πλήρη κανονικοπoίηση, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξη αδυνάμων και μεσαίας τάξης και την ισχυροποίηση της χώρας”, κατέληξε ο Υπουργός. 

Σύμφωνα με την απόφαση εκταμίευσης που υιοθέτησε το Eurogroup, δίδεται η εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τεχνική επεξεργασία για πιθανή χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δράσεις, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, στη βάση της συμφωνίας του 2018. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top