Τι αλλάζει στα επιδόματα γέννας, παιδιού, στέγασης και ορεινών περιοχών

Το τελικό σχέδιο για τα κριτήρια και τους δικαιούχους

Χέρι μωρού και γονέα

«Αντίδοτο» στο δημογραφικό πρόβλημα ψάχνει να βρει η κυβέρνηση, η οποία μαζί με το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ, που σχεδιάζει να δώσει σε 83.000 δικαιούχους. Παράλληλα, προωθεί και αλλαγές στα επιδόματα παιδιού, στέγασης και ορεινών περιοχών.

Στο σχετικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας, θα προβλέπει αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησής τους, καθώς πλέον θα απαιτείται η 10ετής παραµονή µόνιµα και νόµιµα στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών.

Το τελικό σχέδιο για τα επιδόματα

Επίδοµα γέννας

Το επίδοµα γέννας των 2.000 ευρώ θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι 1.500 ευρώ και θα καταβάλλεται µετά από αίτηση στον Οργανισµό Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ η δεύτερη δόση θα δίνεται εντός του επόµενου 6µήνου από τη γέννηση του παιδιού. Δικαιούχοι του επιδόµατος είναι η µητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιµέλεια του παιδιού.

Το ποσό των 60.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ (1/4 των 40.000 ευρώ που αποτελούν την εισοδηµατική βάση) για κάθε επιπλέον τέκνο που προϋπάρχει στην οικογένεια.

Επίδοµα παιδιού

Αυξάνεται και για τη λήψη του επιδόµατος παιδιού η παραµονή µόνιµα και νόµιµα στη χώρα από 5 έτη που είναι σήµερα σε 10 για πολίτες τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εφαρµογής ενιαίων κανόνων χορήγησης όλων των προνοιακών επιδοµάτων.

Ωστόσο, για τους πολίτες τρίτων χωρών που διαµένουν στη χώρα ήδη πέντε χρόνια και έλαβαν το επίδοµα το 2019, θα τεθεί σε ισχύ µια µεταβατική περίοδος. Θα λάβουν κανονικά το επίδοµα και φέτος, εφόσον πληρούν όλες τις απαιτούµενες προϋποθέσεις. Το επίδοµα θα µπορούν να λάβουν πλέον και οι πολίτες που είναι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας

Επίδοµα στέγασης

Στην αύξηση του διαστήµατος παραµονής στη χώρα από 5 έτη που είναι σήµερα σε 10 και για τη λήψη του επιδόµατος στέγασης προχωρά το υπουργείο Εργασίας για πολίτες τρίτων χωρών. Ωστόσο, γι’ αυτούς που διαµένουν στη χώρα ήδη πέντε χρόνια και έλαβαν το επίδοµα το 2019, εξετάζεται εάν θα τεθεί σε ισχύ µια µεταβατική περίοδος και θα συνεχίσουν να λαµβάνουν κανονικά το επίδοµα και φέτος.

Με υπουργική απόφαση θα ενεργοποιηθεί ο προηγούµενος νόµος που προβλέπει ότι για την καταβολή του επιδόµατος ενοικίου από την έναρξη της νέας χρονιάς θα απαιτηθεί η υποχρεωτική αναγραφή του ονόµατος του ενοικιαστή στον λογαριασµό της ΔΕΗ για να συνεχίσει να λαµβάνει το συγκεκριµένο επίδοµα.

Επίδοµα ορεινών περιοχών

Με το νοµοσχέδιο προβλέπεται ότι το επίδοµα πλέον είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Στη συνέχεια θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόµατος ορεινών και µειονεκτικών περιοχών σε 5.400 δικαιούχους που περιµένουν εδώ και έναν χρόνο να τους καταβληθεί το επίδοµα του 2018 και θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων µέσω ΚΕΠ για την καταβολή των επιδοµάτων για το 2019.

Το επίδοµα αυτό δίνεται άπαξ µια φορά τον χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top