Στο σφυρί πάνω από 20.000 ακίνητα από «κόκκινα» δάνεια

Τι επιλογές έχουν οι δανειολήπτες

Σπιτάκι από χρήματα

Πάνω από 20.000 ακίνητα κάθε είδους αναμένεται να διατεθούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια, είτε μέσω απευθείας πωλήσεων είτε πλειστηριασμών.

Πρόκειται για τα ακίνητα που αποτελούν τις εγγυήσεις των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, που πωλήθηκαν ή πρόκειται να πωληθούν τους επόμενους μήνες σε επενδυτικά funds και ομίλους, όπως η Apollo Global Management, η Bain Capital και η Centerbridge Partners και τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να «πέφτουν» στην αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εντατικοποίηση της σχετικής δραστηριότητας από την Bain Capital, η οποία ξεκίνησε τις πρώτες πωλήσεις ήδη από τον Ιούλιο, συγκεντρώνοντας κεφάλαια άνω των 35 εκατ. ευρώ, μέσω της πώλησης σημαντικών κτιρίων.

Η Bain έχει αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Amoeba, καταβάλλοντας ποσό της τάξεως των 430 εκατ. ευρώ. Σε αυτό εκτιμάται ότι βρίσκονταν περί τις 2.300 ακίνητα ως εξασφαλίσεις. Αυτήν την περίοδο, η Bain Capital «τρέχει» τον δεύτερο κύκλο πωλήσεων ακινήτων σε ενδιαφερόμενους θεσμικούς ή ιδιώτες επενδυτές.

Αντίστοιχα και η Apollo, η οποία απέκτησε το πακέτο Jupiter αντί ποσού 337 εκατ. ευρώ, κινείται εσχάτως στην αγορά για να ξεκινήσει τις πρώτες πωλήσεις. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αφορούσε απαιτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι περιελάμβανε πάνω από 1.700 ακίνητα από υποθήκες, εκτιμώμενης αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των ακινήτων (περίπου το 40%) αφορά σε κατοικίες, ένα μέρος αφορά σε επαγγελματικά ακίνητα, ενώ στο πακέτο απαντώνται και δεκάδες ξενοδοχειακά ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο «τρέχει» η διαδικασία για την ανάκτηση των οφειλών, με την πλειονότητα των δανειοληπτών, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να επιλέγουν την οδό του πλειστηριασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 ακίνητα θα οδεύσουν προς πλειστηριασμό τους επόμενους μήνες. Η αρχή αναμένεται να γίνει τον προσεχή Απρίλιο και Μάιο, όταν κι έχουν ήδη προγραμματιστεί πλειστηριασμοί αρκετών εκατοντάδων ακινήτων.

Η άλλη επιλογή που προσφέρεται στους δανειολήπτες από τα funds αφορά τη συναινετική πώληση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οφειλέτης δέχεται να πωληθεί το ακίνητό του, προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του.

Η τρίτη εναλλακτική αφορά την αποπληρωμή της οφειλής έπειτα από κάποιο «κούρεμα», κάτι που σημαίνει ότι ο οφειλέτης διατηρεί το ακίνητο, στην κατοχή του.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top