Σύνταξη για άνεργους με «επιδότηση» εισφορών: Πώς γίνεται, ποιους αφορά

Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Ένσημα

Να βγουν στη σύνταξη με «επιδότηση» εισφορών έως πέντε ετών έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ προβλέπει τη δυνατότητα να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους, προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης.

Το σχετικό δικαίωμα θεμελιώνεται βασικά είτε στα 62 έτη με 40 έτη ασφάλισης, είτε σε 67 έτη με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Βασική προϋπόθεση είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, να μένουν έως πέντε χρόνια, προκειμένου να θεμελιώσουν το δικαίωμα αυτό.

Παράλληλα, θα πρέπει οι αιτούντες να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες, να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας η οποία να ανανεώνεται.

Η καταβολή των εισφορών γίνεται από τον κλάδο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με την επωνυμία ΛΑΕΚ («Λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση»).

Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους α) του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και β) των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top