Υποχρεωτικές οι αποδείξεις και για ελεύθερους επαγγελματίες

Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για όσους δεν πιάσουν το όριο

Αποδείξεις

Να δαπανούν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πρέπει 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2020.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δαπάνες µε πλαστικό χρήµα, χωρίς όµως να «χτίζουν» αφορολόγητο, όπως συµβαίνει σε µισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Ουσιαστικά, όσοι δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες δαπάνες δεν θα έχουν κανένα όφελος από τη µείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 9% για τα εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ.

Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο των υποχρεωτικών συναλλαγών, έρχεται ως αντιστάθµισµα στη µείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από τους περίπου 400.000 πολίτες που ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα, οι 108.000 δηλώνουν ετήσια εισοδήµατα που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. ∆ηλαδή, ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελµατίες δηλώνει εισοδήµατα που δεν ξεπερνούν τα 83 ευρώ τον µήνα, ενώ έως 10.000 ευρώ δηλώνουν περίπου 300.000, δηλαδή τρεις στους τέσσερις επαγγελµατίες. Μόλις 8.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες δηλώνουν στην εφορία εισοδήµατα που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.

Αφορολόγητο και αποδείξεις: «Βαρύ» πέναλτι σε όσους δεν πιάνουν το όριο

Οι αριθµοί αυτοί έχουν οδηγήσει τα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών στο συµπέρασµα ότι ένας πολύς µεγάλος αριθµός ελεύθερων επαγγελµατιών δεν δηλώνει στην εφορία τα πραγματικά του εισοδήματα.

Τσουχτερό «πέναλτι» για όσους δεν πιάσουν το όριο

Εφόσον οι ελεύθεροι επαγγελµατίες κληθούν να πραγµατοποιούν το 30% του εισοδήµατός τους µε πλαστικό χρήµα, θα έρθουν κι εκείνοι αντιµέτωποι µε το «πέναλτι» φορολόγησης κατά 22% του µέρους του εισοδήµατος που δεν καλύπτεται από συναλλαγές µε πλαστικό χρήµα.

Για παράδειγµα, εάν το εισόδηµα ενός ελεύθερου επαγγελµατία είναι 20.000 ευρώ, θα πρέπει να πραγµατοποιήσει δαπάνες µε πλαστικό χρήµα ύψους 6.000 ευρώ. Εάν οι e-αποδείξεις που συγκεντρώσει είναι 3.000 ευρώ, θα πληρώσει έξτρα φόρο 660 ευρώ για το ποσό των 3.000 ευρώ που δεν καλύπτεται από συναλλαγές µε πλαστικό χρήµα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top