Αφορολόγητο και αποδείξεις: «Βαρύ» πέναλτι σε όσους δεν πιάνουν το όριο

Αποσυνδέεται το αφορολόγητο από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αποδείξεις

Στη διατήρηση του «πέναλτι», για όσους δεν πιάνουν το απαιτούμενο όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία θα αποσυνδέσει την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα από το αφορολόγητο όριο.

Σήμερα, στη διαφορά, που τυχόν προκύπτει, ανάμεσα στις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές και αυτές που έγιναν πραγματικά, υπάρχει η απειλή φόρου 22%, χάνοντας μέρος του αφορολογήτου.

Από το 2020 θα στοιχίζει ουσιαστικά πολύ πιο ακριβά, καθώς ο εισαγωγικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχει υποχωρήσει στο 9% (από 22%), αλλά στο εισόδημα των 10.000 ευρώ, αντί για 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών, θα χρειάζονται 3.000 ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Οι νέες κλίμακες για αφορολόγητο και φόρο εισοδήματος

Έτσι, εάν ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, αντί για 3.000 ευρώ ηλεκτρονικών δαπανών στο τέλος της επόμενης χρονιάς έχει καταγεγραμμένες πληρωμές με πλαστικό χρήμα 1.000 ευρώ (όσο είναι το σημερινό όριο), στη διαφορά των 2.000 ευρώ δε θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 180 ευρώ, αλλά με φόρο από 400 ευρώ έως και 500 ευρώ.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο στόχος του μέτρου δεν είναι σε καμία περίπτωση να επιβληθεί έξτρα φόρος εισοδήματος στους φορολογούμενους αλλά να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους.

Περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις από το 2020 – Τι αλλάζει

Δεδομένου ότι ο μέσος ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 19%, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα είναι ασύμφορο για τον φορολογούμενο να μπει στο «παζάρι» έκδοσης απόδειξης από την ώρα που θα υπάρχει υποχρέωση εμφάνισης στην Εφορία πληρωμών με το πλαστικό χρήμα ίσων το 30% του εισοδήματος.

Ακόμα και μια απειλή ποινής έξτρα φόρου με συντελεστή της τάξεως του 20% κρίνεται επαρκής, προκειμένου να γίνει ασύμφορη για τον φορολογούμενο η μη λήψης απόδειξης. Επικρατέστερος θεωρείται ο συντελεστής στο 22%.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top