Νέα φοροαπαλλαγή για ακίνητα με έκπτωση φόρου 40%

Ποιοι θα τη δικαιούνται και πώς θα υπολογίζεται

Κίνητρο στα νοικοκυριά για να επενδύσουν στα ακίνητά τους θέλει να δώσει η κυβέρνηση με φοροαπαλλαγή – έκπληξη.

Οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου για τα ποσά που θα δαπανούν.

Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, από το 2020 και προβλέπει ότι το 40% της συνολικής δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

Το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σημαντικό, καθώς με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, θα δουν μειωμένο τον φόρο, που θα καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματά τους ή ακόμη και να εισπράξουν επιστροφή φόρου σε περίπτωση που δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος.

Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια, από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες στο ακίνητό του, καθώς και από τις επιχειρήσεις που θα προμηθευτεί τα οικοδομικά υλικά.

Παράδειγμα έκπτωσης φόρου 40% λόγω επισκευών σε σπίτι

Ελεύθερος επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα 20.000 κάνει εργασίες επισκευής στην κατοικία του, συνολικής δαπάνης 6.000 ευρώ. Το 40%, δηλαδή 2.400 ευρώ, θα αφαιρεθεί από το φορολογητέο εισόδημά του.

Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί για εισοδήματα 17.600 ευρώ, αντί για 20.000 ευρώ.

Μετά τη μείωση του συντελεστή στο 9% (από 22%) για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ο εν λόγω φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 2.572 ευρώ αντί για 3.100, δηλαδή θα κερδίσει 528 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top