Καταργείται η εισφορά 4% για εφάπαξ –Πόσο και σε ποιους θα αυξηθεί ο μισθός

Η κράτηση επιβαρύνει αποκλειστικά τους εργαζόμενους

Πορτοφόλι σε τσέπη

Στην κατάργηση της εισφοράς 4% υπέρ του εφάπαξ (ή κλάδου πρόνοιας) για τους νέους ασφαλισμένους από το 2021 προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της επικουρικής ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης εξετάζει σοβαρά την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς για όσους  ενταχθούν για πρώτη φορά στην ασφάλιση από την 1η/1/2021.

Η εισφορά 4% για εφάπαξ υπολογίζεται επί των μικτών αποδοχών και βαραίνει αποκλειστικά τους εργαζόμενους και μερίδα των αυτοαπασχολούμενων.

Σε περίπτωση που το σενάριο υλοποιηθεί από το 2021, θα ισοδυναμεί με ισόποση αύξηση (4%) στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και αντίστοιχη ελάφρυνση στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όσοι ασφαλισθούν για πρώτη φορά από την 1η/1/2021 θα καλούνται υποχρεωτικά να επιλέξουν το αν θα ασφαλισθούν στον επαγγελματικό ή τον δημόσιο επικουρικό κλάδο.

Οι εισφορές τις οποίες θα καταβάλλονται, όπως προβλέπει το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα ανέρχονται στο 6,5% είτε εντάσσονται στον επαγγελματικό, είτε στο δημόσιο κλάδο της επικουρικής ασφάλισης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top