Μετά τις «βασιλικές» συντάξεις, δόθηκαν και «χρυσά» εφάπαξ!

Ανακαλεί την απόφαση ο Νότης Μηταράκης

Γεμάτο πορτοφόλι

«Χρυσά» εφάπαξ πήραν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, με εγκύκλιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Τα εφάπαξ ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά που θα έπαιρναν με βάση τον νόμο 4387/2016 και προέκυψαν μετά από παράκαμψη και αλλοίωση του νόμου με μία εγκύκλιο, που ευνοεί μερίδα ασφαλισμένων.

Πώς προέκυψαν τα παχυλά εφάπαξ

Η εγκύκλιος (με ΑΔΑ ΩΙΙ0465Θ1Ω-6ΦΣ και ημερομηνία 13.3.2018), την οποία είχε υπογράψει ο πρώην υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, μετέβαλε τον κανόνα του άρθρου 35 παρ. 4 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και εισήγαγε ειδικά για τους πριν από το 1993 ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγούσε σε ποσά κατά πολύ υψηλότερα έναντι των μετά το 1993 ασφαλισμένων του ίδιου φορέα.

Η απάντηση Πετρόπουλου για τις συντάξεις των 24.000 ευρώ

Συντάξεις χηρείας: Αναδρομικά τον Σεπτέμβριο, αυξήσεις τον Οκτώβριο

Το αποτέλεσμα ήταν να πληρωθούν υψηλά εφάπαξ σε συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων (με εισφορές πριν από το 1993 στον κλάδο Πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ) ενώ την ίδια στιγμή για τους μετά το 1993 ισχύουν οι περιορισμοί του νόμου που «κουρεύει» σημαντικά το εφάπαξ.

Μάλιστα, προκάλεσε αντιδράσεις από θιγόμενους ασφαλισμένους του κλάδου Πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ, που βρέθηκαν να δικαιούνται μικρότερο εφάπαξ έναντι συναδέλφων τους, καθώς ο νόμος εφαρμόστηκε με δυο μέτρα και δυο σταθμά, αν και προέβλεπε ότι ο ο υπολογισμός του εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης ως το 2013 είναι ενιαίος.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης του υπουργείου, αποφάσισε να αναστείλει την εγκύκλιο Πετρόπουλου και να ζητήσει την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ όλων των ασφαλισμένων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top