Μηταράκης: Αυθημερόν θα εκδίδονται πολλές συντάξεις από τον Ιούνιο του 2020

Τι ανέφερε ο Μηταράκης για τον στόχο του Υπουργείου Εργασίας

Νότης Μηταράκης

«Στόχος μας είναι, από τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης,  Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm. 

Ερώτηση για τη μεγάλη καθυστέρηση στις συντάξεις από 54 βουλευτές της ΝΔ

Όπως  τόνισε ο κ. Μηταράκης σχετικά  με  τη δημιουργία του συστήματος «Άτλας- Ψηφιακή Σύνταξη»,  «πρόκειται για τις συντάξεις, που πλέον το σύστημα έχει όλα τα στοιχεία και δε χρειάζεται ούτε να ζητήσουμε επιπλέον στοιχεία ούτε να παρέμβει ανθρώπινο χέρι στη δημιουργία της συνταξιοδοτικής απόφασης. Αυτό άμεσα θα αποφορτίσει τις ομάδες εργασίας που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ από την έκδοση των υπόλοιπων συντάξεων. Θα προχωρήσει αυτό με τη δημιουργία επιπλέον περιπτώσεων συντάξεων, που μπορούν να εκδίδονται αυτόματα».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε επίσης ότι «στόχος είναι κάποια στιγμή το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων και πλέον οι υπόλοιπες, που είναι πιο πολύπλοκες ή ειδικές περιπτώσεις -για παράδειγμα για πολίτες που έχουν δουλέψει και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και χρειάζεται επικοινωνία με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυτές απαιτούν λίγο ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά πλέον από τις ομάδες που θα είναι επιφορτισμένες μόνο με το 10% των συντάξεων θα είναι πολύ- πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν». .

Συντάξεις χηρείας: Αναδρομικά τον Σεπτέμβριο, αυξήσεις τον Οκτώβριο

Για τον ίδιο λόγο, ανέφερε ο υφυπουργός, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης των ασφαλισμένων, με δημιουργία και συστημάτων και ειδικών ομάδων που θα μπορούν να απαντούν σε εξατομικευμένα ερωτήματα. 

Για με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Υπήρχε διάταξη για την επιστροφή των συντάξεων χηρείας στο προ Κατρούγκαλου επίπεδο. Αυτή δεν είχε ενεργοποιηθεί εσωτερικά γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε προλάβει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο. Την εκδώσαμε στις 17 Ιουλίου, μέχρι το τέλος Αυγούστου πιστεύουμε ότι η ομάδα πληροφορικής του ΕΦΚΑ θα έχει ολοκληρώσει τους επανυολογισμούς, ώστε με την πληρωμή που γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να μπορεί να δοθεί το νέο επίπεδο της κύριας σύνταξης και τα αναδρομικά από την ημερομηνία ψήφισης της αλλαγής του νόμου».

Σχετικά με τις περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε: «Είχε πει ο κ.Κατρούγκαλος πρόσφατα ότι με τον νόμο του δεν μπορούν να εκδοθούν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και ότι είναι fake news αυτή η αποκάλυψη του υπουργείου Εργασίας. Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου τον διόρθωσε, λέγοντας ότι ετοίμαζε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε κάποιο θέμα. Όμως, 226 συντάξεις έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες που υπερβαίνουν αυτό που ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι το όριο που δίνει ο νόμος».

Για restart στον επανυπολογισμό των συντάξεων μίλησε ο υπουργός Εργασίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top