Τρεις φοροαπαλλαγές και ένα… μπόνους για τα ακίνητα

Η κυβέρνηση θέλει να πάρει και πάλι μπρος η κτηματαγορά

Σπίτια στην Αθήνα

Να πάρει και πάλι μπρος η κτηματαγορά θέλει η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει ετοιμάσει σχέδιο με παρεμβάσεις για τη φορολογία στα ακίνητα, αλλά και την οικοδομική δραστηριότητα.

Οι τρεις φοροαπαλλαγές περιλαμβάνουν έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος, «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ και του φόρου υπεραξίας, αλλά και μείωση του φόρου ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες.

Οι τρεις φοροαπαλλαγές και το… μπόνους για ακίνητα

- Θέσπιση έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ για τις δαπάνες ενεργειακής, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων.

Προϋπόθεση για την παροχή της σχετικής έκπτωσης φόρου θα είναι ο ιδιοκτήτης να έχει λάβει τα νόμιμα παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες της οικοδομής ή τις επιχειρήσεις πώλησης των δομικών υλικών. Σύμφωνα με το σκεπτικό, πίσω από το μέτρο, το δημοσιονομικό κόστος για την συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή πρόκειται να καλυφθεί από τον περιορισμό της παραοικονομίας στον κλάδο της οικοδομής που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μητσοτάκης: Μειώνεται 22% ο ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο -Όσα εξήγγειλε στη Βουλή

- «Πάγωμα» για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων

Οι παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων κάθε είδους, είτε είναι πρώτη κατοικία είτε όχι, θα βαρύνονται με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο, όποιο από τα δυο είναι το υψηλότερο.

- Αναστολή για τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα

Ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί έως το τέλος του έτους και θα ανασταλεί εκ νέου, ενώ η κυβέρνηση θέλει σε διαβούλευση με τους θεσμούς να προχωρήσει στην πλήρη κατάργησή του ως ανεφάρμοστου. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης του ακινήτου (θεωρητικά επιβάλλεται στην υπεραξία που έχει καταγράψει ο πωλητής του).

Εξάλλου, η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 22% αποτελεί ένα σημαντικπο μπόνους για την κτηματαγορά. Η μείωση αυτή αυξάνει άμεσα στις εμπορικές τιμές στα ακίνητα, καθώς βελτιώνει την ετήσια απόδοση των επενδύσεων σε αυτά.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top