Σπίρτζης: Νέο σύστημα στα διόδια - Χρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα

Ο διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Διόδια

Στο νέο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον Alpha Radio.  Όπως επισήμανε,  έχει αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος και απομένουν λίγες τυπικές διαδικασίες για να τεθεί σε εφαρμογή, εντός 18 μηνών, ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα χρέωσης διέλευσης οχημάτων, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα διεξαγωγής ενός νέου διαγωνισμού για τις σιδηροδρομικές και οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού,  επαναλαμβάνοντας πως ότι δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα διόδια, όσο βρίσκεται σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ρουσφέτια και στην προεκλογική περίοδο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

Αττική Οδός: Αυξάνονται οι τιμές στα διόδια - Από 1η Ιουλίου οι αλλαγές

Η Αττική Οδός απαντά στην αναστολή αύξησης των διοδίων

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε  ότι η Αττική Οδός είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2018 στο Υπουργείο την πρόθεσή της για αυξήσεις, ωστόσο, μετά από διαβούλευση, τις ανακάλεσε και παράλληλα ξεκίνησε διαπραγμάτευση για τη μείωση των διοδίων.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι όλο αυτό το διάστημα καταβαλλόταν προσπάθεια για μείωση των διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με επέκταση του φυσικού αντικειμένου, αλλά στην περίπτωση της Αττικής Οδού αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει λόγω του χρόνου  λήξης της σύμβασης (στη χειρότερη περίπτωση το 2024 και στην καλύτερη εντός του έτους) αλλά και λόγω των πολύ δυσμενών όρων της σύμβασης, όπως είπε,  σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων.

Για τους ίδιους λόγους θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα λύση για το ελληνικό Δημόσιο ο νέος διαγωνισμός με πρόβλεψη σιδηροδρομικών και οδικών επεκτάσεων προς το λιμάνι του Λαυρίου, τη Ραφήνα, τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό, την επέκταση στις Δυτικές συνοικίες και τη σύνδεση της Λεωφόρου Κατεχάκη με τη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι υπάρχει σχετική ωριμότητα, καθώς η Αττική Οδός είχε αναλάβει, πριν πολλούς μήνες, την υποχρέωση να εκπονήσει αυτές τις μελέτες και να τις παραδώσει στο υπουργείο, κάτι όμως που η εταιρεία δεν έκανε, παρότι αυτές είναι έτοιμες. 

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «η Αττική Οδός  προχώρησε σε μια πράξη που δεν αρμόζει στους όρους καλής συνεργασίας όταν μέσα στη προεκλογική περίοδο, χωρίς καμία ειδοποίηση, προχώρησε στην ανακοίνωση αύξησης των διοδίων, θέλοντας να προκαταλάβει και τις αυξήσεις του Ιανουαρίου».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top