«Συγγνώμη, λάθος»: Ζητούν πίσω τα αναδρομικά από 10.000 συνταξιούχους

Δόθηκαν λάθος ποσά έως 38.000 ευρώ – Πώς θα επιστραφούν

Τσουκάλι με χρήματα

Να επιστρέψουν τα αναδρομικά των συντάξεων, που είχαν λάβει τον Δεκέμβριο του 2018, καλούνται χιλιάδες συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, κλπ).

Η εκκαθάριση έδειξε λάθος πληρωμές σε περίπου 10.000 δικαιούχους, ενώ από κόσκινο περνάνε άλλες 10.00 περιπτώσεις αναδρομικών, για να διαπιστωθεί εάν πήραν περισσότερα (ή και λιγότερα) από αυτά που δικαιούνται, βάσει των εφάπαξ αναπροσαρμογών συντάξεων του νόμου 4575/2018.

Τα λάθη έγιναν σε λανθασμένους υπολογισμούς των υπηρεσιών και οφείλονται στην ταχύτητα πληρωμής των αναδρομικών, καθώς δεν πρόλαβαν οι υπηρεσίες (ΗΔΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΓΛΚ και Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) να διασταυρώσουν με ακρίβεια τα στοιχεία και τις μεταβολές των συνταξιούχων, που δικαιούνταν επιστροφές από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Πληρώθηκαν λάθος ποσά έως 38.000 ευρώ!

Η πλειοψηφία των δικαιούχων των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια έλαβε σωστές πληρωμές. Ωστόσο, η διασταύρωση φανέρωσε και τις εξής περιπτώσεις:

- 147 δικαιούχοι πληρώθηκαν από λάθος υπολογισμούς αναδρομικά από 15.000 ευρώ ως και 38.600 ευρώ, τα οποία θα ειδοποιηθούν να τα επιστρέψουν. Για τις περιπτώσεις αυτές θα σταλούν ατομικές ειδοποιήσεις, ώστε μέσα σε ένα σύντομο διάστημα να επιστρέψουν τα ποσά. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε μετά τη λήξη της προθεσμίας τα λάθος αναδρομικά θα βεβαιωθούν στην εφορία ως οφειλή και για την επιστροφή τους οι δικαιούχοι θα πρέπει να προβούν σε ρύθμιση.

- 3.000 με 3.500 δικαιούχοι πληρώθηκαν επιπλέον αναδρομικά με ποσά μερικών εκατοντάδων και έως 15.000 ευρώ. Για αυτές τις περιπτώσεις αυτές, τα χρήματα θα επιστραφούν με παρακράτηση των επιπλέον αναδρομικών από το ποσό της σύνταξης. Η πρόταση που έγινε είναι να γίνει η κράτηση με το 10% της σύνταξης έως τα 1.000 ευρώ και με το 16% της σύνταξης για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Παράδειγμα: Εάν δόθηκαν 5.000 ευρώ επιπλέον αναδρομικά και ο συνταξιούχος παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ, θα έχει κράτηση 100 ευρώ το μήνα για 50 μήνες μέχρι να επιστραφεί το ποσό των 5.000 ευρώ.

Υπάρχουν και αυτοί που αντί να πάρουν... έδωσαν αναδρομικά!

Την ίδια ώρα, 5.000 με 6.000 δικαιούχοι πήραν πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνται. Μάλιστα, περίπου 1.000 άτομα βγήκαν με αρνητικά ποσά, δηλαδή προέκυψε ότι θα έπρεπε… και να γυρίσουν πίσω χρήματα, αντί να λάβουν αναδρομικά!

Για τις περιπτώσεις αυτές, θα γίνει πίστωση των συντάξεων με τα αναδρομικά που οφείλονται. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν τα επιπλέον ποσά θα πιστωθούν σε μία δόση ή σε περισσότερες, όπως και το εάν αυτό θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ή θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top