Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ μετά τις εκλογές

Στόχος να μειωθούν τα πλαστά – Δείτε πώς θα είναι

Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ θα κυκλοφορήσει από την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα νέα τραπεζογραμμάτια είναι αρκετά διαφορετικά από τα προηγούμενα, ενώ έχουν νέα και σύνθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας, για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η παραχάραξη.

Το νέο χαρτονόμισμα των 100 ευρω

Το νέο 100ευρο

Το νέο χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, που θα κυκλοφορήσει από την Τρίτη 28 Μαΐου

Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ θα συνεχίσουν κυκλοφορούν, ωστόσο θα αποσυρθούν σταδιακά και ομαλά από την κυκλοφορία μέσω των τραπεζών.

Το νέο χαρτονόμισμα των 200 ευρω

Το νέο 200ευρο

Το νέο χαρτονόμισμα των 200 ευρώ, που θα κυκλοφορήσει από την Τρίτη 28 Μαΐου

Με τα νέα αυτά χαρτονομίσματα ολοκληρώνεται η νέα σειρά χαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς, της σειράς «Ευρώπη», καθώς έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 500ευρο έχει καταργηθεί από το 2018, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι αντιμετωπιζόταν ολοένα και περισσότερο ως όργανο για παράνομες δραστηριότητες.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Στα νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ επικρατεί κυρίως το πράσινο χρώμα, ενώ σε εκείνα των 200 ευρώ κυριαρχούν αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας στο νέο 200ευρο

Πολλά και σύνθετα είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στη νέα σειρά χαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς της ΕΚΤ

Στην κάτω αριστερή πλευρά τους φαίνεται η αξία του χαρτονομίσματος, που αλλάζει χρώμα από πράσινο βαθύ σε σκούρο μπλε αναλόγως με την κλίση, που κοιτά κανείς το χαρτονόμισμα.

Στη δεξιά πλευρά τους μπορεί να παρατηρήσει κανείς ένα ολόγραμμα με το πορτρέτο της Ευρώπης και την αξία του χάρτινου νομίσματος, ενώ όταν αυτό κινείται, εμφανίζεται το σύμβολο του ευρώ γύρω από την αξία του.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας νέο 100ευρο

Η ΕΚΤ φιλοδοξεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των παραχαρακτών με τα νέα χαρτονομίσματα

Παράλληλα είναι ορατό και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος το υδατογράφημα που απεικονίζει την πριγκίπισσα Ευρώπη. 

«Αγαπημένο» χαρτονόμισμα των παραχαρακτών το 50ευρο

Το χαρτονόμισμα που παραχαράσσεται περισσότερο είναι αυτό των 50 ευρώ.

Η δεύτερη γενιά χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ έφερε αποτέλεσμα καθώς το 2018 η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης απέσυρε 563.000 πλαστά χαρτονομίσματα, που ήταν 19% λιγότερα από ό,τι το 2016.

Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι εάν κάποιος εξετάζει προσεκτικά και στο φως τα χαρτονομίσματα, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί το πλαστό, λόγω της χαμηλής ποιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες δεν αντικαθιστούν πλαστά χαρτονομίσματα και έτσι εάν κάποιος τα πάρει στην κατοχή του… κλαίει τα χρήματά του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top