Νέο «δώρο» για συνταξιούχους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τα σενάρια για αύξηση της εθνικής σύνταξης

ηλικιωμένος και χρήματα

Νέο «δώρο» για τους συνταξιούχους εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια για να αντισταθμιστεί η περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Στόχος είναι το βοήθημα του ΕΚΑΣ να επιστρέψει, αν κάτι τέτοιο κριθεί εφικτό, όχι ως προνοιακού τύπου επίδομα που θα χορηγείται ειδικά στους συνταξιούχους, αλλά ως μόνιμο τμήμα της συνταξιοδοτικής τους παροχής.

Η 13η σύνταξη αποκάλυψε τις «κρυφές» περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου!

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφέρθηκε στην επαναφορά του ΕΚΑΣ, μιλώντας για σχέδιο «ανασχεδιασμού της εθνικής σύνταξης, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Τσίπρας για 13η σύνταξη: Όποιος τη θεωρεί λίγη, ας ψηφίσει Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, η κυβέρνηση εξετάζει δύο διαφορετικά σενάρια για την οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να προβεί σε ανακοινώσεις για νέα θετικά μέτρα κατά την διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του, την Παρασκευή το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Πρώτο σενάριο: Εφάπαξ παροχή

Το πρώτο σενάριο, που βρίσκεται στα συρτάρια το υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει την καταβολή επιδόματος που θα ξεκινάει από 40 - 50 ευρώ και θα φτάνει ακόμη και τα 250 ευρώ το μήνα σε βάθος τριετίας, μόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους (κυρίως όσους λαμβάνουν έως 500 ευρώ το μήνα μικτά). 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενστάσεις καθώς αυτή η λύση θα οδηγήσει στο να λαμβάνουν ασφαλισμένοι με χαμηλό εισόδημα και λίγα έτη ασφάλισης μεγαλύτερη σύνταξη από άλλους που έχουν προσφέρει περισσότερα.

Δεύτερο σενάριο: Αύξηση εθνικής σύνταξης

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την σταδιακή αύξηση του ποσού της εθνικής σύνταξης από 40 έως 250 ευρώ σε βάθος τριετίας, από το 2020 έως το 2023. Στο τραπέζι έχει τεθεί η ενίσχυση μόνο των χαμηλοσυνταξιούχων, δηλαδή μόνο όσων λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ κάποιες ενστάσεις, καθώς νομικοί επισημαίνουν  ότι δεν γίνεται η αύξηση της εθνικής σύνταξης να νομοθετηθεί μόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top