Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τσουχτερά πρόστιμα εάν δεν επιστρέψετε εγκαίρως τις πινακίδες

Τη δυνατότητα να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα δίνει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών.

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, μπορούν, όσοι θέλουν, να κινηθούν με αυτοκίνητό τους το Πάσχα, να πληρώσουν τα 2/12 της αξίας των τελών κυκλοφορίας, που τους αναλογεί (αντιστοιχεί σε έναν μήνα).

«Σκληρό κυνήγι» και κατασχέσεις σε όσους δεν πληρώσαν τέλη κυκλοφορίας

Η απόφαση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα «μεγάλα» κυβικά, καθώς η ακινησία του βγάζει από το «μπελά» του τεκμηρίου διαβίωσης και η άρση της ακινησίας δεν τους δυσκολεύει στη φορολογική δήλωση, φέρνοντας περισσότερο φόρο.

Παράλληλα, μειωμένος θα είναι και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, για όσους έχουν ακινητοποιημένο όχημα με κινητήρα άνω των 1.929 κ.ε. και δεν έχει κλείσει ημερολογιακά τη δεκαετία.

Πότε συμφέρουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι οδηγοί στο γεγονός πως τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, αφορούν ημερολογιακούς μήνες.

Δηλαδή, εάν πληρώσετε στις 16 Απριλίου τέλη για έναν μήνα, θα πάρετε τις πινακίδες για τον μήνα Απρίλιο και όχι για 30 μέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου. Έτσι, αν σχεδιάζετε εκδρομή για το Πάσχα, θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι θα είστε νόμιμοι μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Πόσα θα πληρώσετε για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

1. για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,

2. για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,

3. για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2019 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Αυτοκίνητο 2.500 κυβικών εκατοστών, που έχει τέλη κυκλοφορίας 920 ευρώ.

- Για την πρώτη περίπτωση, του ενός μηνός, θα πληρωθούν τέλη 153,3 ευρώ.

- Για τη δεύτερη περίπτωση, των τριών μηνών, τα τέλη, από 920 ευρώ, περιορίζονται στα 306,6 ευρώ (σχεδόν το 1/3 των ετησίων τελών κυκλοφορίας).

- Για την τρίτη περίπτωση (από Απρίλιο έως το τέλος του έτος), τα τέλη περιορίζονται σε 843,3 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν επιστρέψει τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία -έστω και κατά μία ημέρα- τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top