Σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από Moody's

Ετοιμάζει έκδοση δεκαετούς ομολόγου ο Τσακαλώτος

Σε σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Moody’s.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, από Β1 σε Β3,  ενώ μετέβαλε επίσης την προοπτική από θετική σε σταθερή (δηλαδή, δεν προβλέπει κάποια μεταβολή το προσεχές διάστημα)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Moody’s, αναβάθμισε την Ελλάδα διότι:

•    Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων. 

•    Πλέον υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα. 

•    Εχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Πάντως, βάζει και δύο αστερίσκους: τον έναν για την αύξηση του κατώτατου μισθού πέρα από τις εισηγήσεις των ειδικών Επιτροπών, και τον άλλον για την Έκθεση της Κομισιόν, που κατέγραψε καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

Η αναβάθμιση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ετοιμάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- την έκδοση δεκαετούς ομολόγου τις επόμενες μέρες, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum για την οικονομία, αλλά και να… προλάβει ενδεχόμενο  «ναυάγιο» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες μέρες η Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομομικών, πάντως, έσταξε… φαρμάκι για τη Νέα Δημοκρατία σε σχόλιό του στο twitter, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

«Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody's αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου», σχολίασε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top