Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας για διπλή σύνταξη σε βουλευτές

Πετρόπουλος: Η απόφαση αφορά μόνο δύο πρώην ΠτΔ

Πορτοφόλι και Ολομέλεια της Βουλής σε διπλή εικόνα

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων περί «παραθύρου» για διπλές συντάξεις σε βουλευτές και δημάρχους προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ζητήθηκε η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις συντάξεις των προσώπων που έχουν αναδειχθεί στο ύψιστο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Το αρμόδιο τμήμα εξέδωσε την 27η /11/2017 πλήρως τεκμηριωμένη απόφαση, σύμφωνα με την οποία, η χορήγηση σύνταξης στα πρόσωπα αυτά δεν κωλύεται μετά την ίδρυση του ΕΦΚΑ και ότι άρση  του κωλύματος δεν ισχύει για λοιπούς αιρετούς. Συνεπώς δεν προκύπτουν “αντανακλαστικές συνέπειες”, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.

Τι ισχυρίζεται το δημοσίευμα

Παράθυρο για δεύτερη σύνταξη σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες, περιφερειάρχες και κοινοτάρχες άνοιξαν ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το παράθυρο αυτό άνοιξε με την επαναφορά της δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο, η οποία απαγορεύεται με τον νόμο 565/1977 μετά από αιτήματα που υπέβαλαν δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να του επαναχορηγηθεί η βουλευτική σύνταξη και ο κ. Σαρτζετάκης ζήτησε τη σύνταξη του δικαστικού λειτουργού.

Το αιτιολογικό έχει ως εξής: όλες οι συντάξεις - του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένου- καταβάλλονται μετά την 1/1/2017 από τον ΕΦΚΑ. Άρα παύει να ισχύει και η απαγόρευση του νόμου 565/1977 για δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο, γιατί διάδοχος του Δημοσίου είναι ο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχει νόμος που του απαγορεύει να δίνει δύο συντάξεις στους διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, η βεντάλια των διεκδικήσεων μπορεί να ανοίξει περισσότερο. Συγκεκριμένα από βουλευτές για τους οποίους από το 2013 και μετά έχει καταργηθεί η διπλή σύνταξη λόγω βουλευτικής ιδιότητας, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον φορέα τους ανάλογα με το επάγγελμά τους, πριν και μετά τη θητεία τους στο κοινοβούλιο, ή σε κυβερνητικές θέσεις υπουργών, υφυπουργών.

Επιπρόσθετα, όσοι είχαν εκλεγεί μέχρι το 2012, αλλά συνταξιοδοτούνται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν παίρνουν ξεχωριστή βουλευτική σύνταξη αλλά προσαύξηση επάνω στη σύνταξη που θεμελιώνουν από τις εισφορές τους στα Ταμεία που ασφαλίστηκαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top