Ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με τρία μόνο κλικ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ενταχθείτε στη νέα ρύθμιση

χρήματα

Από τον ερχόμενο Μάρτιο ξεκινούν οι αιτήσεις για την ένταξη στη νέα ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις που θα γίνουν σε τρία απλά βήματα. 

Όπως έγινε γνωστό, όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν κούρεμα της τάξης του 70% - 85%.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο με τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να πάρουν ανάσα περίπου 900.000 άτομα, ενώ οι δόσεις θα είναι πολλές και ώστε να μην επιβαρύνονται κάθε μήνα με μεγάλα ποσά. 

Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice» η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής και περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα γίνει με τρία απλά βήματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. 

Η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16, θα αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. 

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών. 

Ο στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέσα καταβάλλοντας δόσεις έως δέκα χρόνια. 

Αρχικά, θα γίνει ο επανυπολογισμό και στη συνέχεια από τα νέα ποσά που θα προκύψουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ποσά άνω των 6.000 ευρώ και όσοι αγρότες έχουν ποσά άνω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν σε 120 δόσεις.

Για τους υπόλοιπους οι δόσεις θα καθοριστούν με βάση το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης που καθορίζεται στα 50 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη ως και το 2018.

Ο επανυπολογισμός δεν είναι βέβαιος για τους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ ωστόσο και αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις με μόνο περιορισμό το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ το μήνα.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και θέλουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί για τον σκοπό αυτό, όπου με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα ενημερώνονται και για το ποσό της οφειλής τους.
  • Με την αίτηση θα γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα επανυπολογισμός της οφειλής και θα προκύπτει το νέο ποσό.
  • Μετά τον επανυπολογισμό ο οφειλέτης αφού ενημερωθεί για το νέο ποσό θα βλέπει τον αριθμό των δόσεων που του αναλογούν και το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει θα πρέπει να δηλώσει ότι συναινεί. Αυτομάτως θα εντάσσεται στη ρύθμιση.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top