Πρόστιμο-μαμούθ σε Ελλάδα για κινεζικό δίκτυο «μαϊμούδων»

«Καμπάνα» 200 εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν

Κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά

Πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ζητά η Κομισιόν να πληρώσει η Ελλάδα.

Ο λόγος είναι η αποτυχία της χώρας μας να σταματήσει ή να λάβει καθοριστικά μέτρα απέναντι σε ένα μεγάλο, διασυνοριακό, δίκτυο απάτης από την Κίνα, που πλημμυρίζει την Ευρώπη με ρούχα και παπούτσια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, σε σχετικό έλεγχο που έκανε, εκτιμά ότι η εγκληματική οργάνωση απέφυγε να πληρώσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ σε τελωνειακούς δασμούς σε έξι χώρες από το 2015.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της OLAF, οι Κινέζοι έστηναν εταιρείες που αναλάμβαναν τη μεταφορά των προϊόντων.

Οι εταιρείες αυτές «εξαφανίζονταν», όταν οι φορολογικές αρχές αντιλαμβάνονταν το σχέδιό τους, απλά για να εμφανιστούν και πάλι αλλού. 

Όταν άρχισαν οι πιο συστηματικοί έλεγχοι στη Βρετανία, οι εγκληματικές οργανώσεις άλλαξαν τα σημεία εισαγωγής στην Ευρώπη, στρεφόμενες στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

«Με βάση τα ευρήματά της, η OLAF έχει εκδώσει σύσταση για τα ελληνικά τελωνεία για την ανάκτηση του ποσού των 202,3 εκατ. ευρώ από τελωνειακούς δασμούς που δεν εισπράχθηκαν σχετικά με τη δόλια υποτιμημένη αξία τέτοιων προϊόντων» δήλωσαν οι ερευνητές της OLAF.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top