Κούρεμα 30% στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια – Πώς θα το πάρετε

Οι προτάσεις των τραπεζών στους οφειλέτες

Σπιτάκι από χαρτονομίσματα του ευρώ

Κούρεμα της τάξεως του 20% με 30% μπορούν να πετύχουν οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Οι τράπεζες, βλέποντας το ποσοστό των προβληματικών στεγαστικών δανείων έχει εκτοξευτεί σήμερα στο 44,3% του συνόλου του επίμαχου χαρτοφυλακίου (27,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 60 δισ. ευρώ), σχεδιάζουν νέες προτάσεις για ευνοϊκές προτάσεις αποπληρωμής

Τι προβλέπουν αυτές; «Κούρεμα» στο δάνειο που, όμως, δε θα εφαρμόζεται στο τέλος της αποπληρωμής του, αλλά θα εφαρμόζεται επί μέρους στο τέλος κάθε έτους, εάν ο οφειλέτης καταβάλει κανονικά τις δόσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν να προτείνουν μαζικά στους οφειλέτες τις νέες ρυθμίσεις.

Παράδειγμα κουρέματος «κόκκινου» στεγαστικού δανείου

Έστω ότι ένας οφειλέτης έχει ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα η όποια συμφωνία με την τράπεζα για «κούρεμα» 30% θα ίσχυε στο τέλος της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, για παράδειγμα τη 10ετία, με τη μηνιαία δόση να ρυθμίζεται βάσει του υπολοίπου, ήτοι τις 70.000 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση, η πιστώτρια δεσμεύεται να δώσει το ίδιο haircut, επιμερισμένο, ωστόσο, ανά έτος. «Κάθε χρόνο, δηλαδή, ο οφειλέτης θα λαμβάνει την αντίστοιχη άφεση χρέους, χωρίς να περιμένει τη λήξη της σύμβασης», εξηγούν τραπεζικές πηγές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top