To σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα το 2019

Ωφελημένοι όσοι έχουν σπίτια αξίας έως 150.000 ευρώ

Υπολογισμος φορου

Σε δύο προτάσεις με κλιμακωτούς συντελεστές μείωσης του ΕΝΦΙΑ από 10% έως και 30% το 2019, που αφορούν ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως και 150.000 ευρώ, έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών.

Η τελική απόφαση για την κλίμακα μείωσης θα «κλειδώσει» στις συναντήσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας εντός της εβδομάδας. Μετά τη συμφωνία, το σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα έρθει στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η ψήφιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα γίνει πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Η Βουλή, λοιπόν, θα θεσπίσει τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου για το 2019, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σε αυτό το στάδιο της νομοθέτησης σχετική πρόταση για περαιτέρω επέκτασης του ποσοστού μείωσης και το 2020.

Η μείωση αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Περιστέρι, το Κορδελιό, η Κέρκυρα, ο νομός Ρεθύμνης κ.ά.

Οι δύο προτάσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

1.    Η πρώτη πρόταση προβλέπει ο νέος υπολογισμός του ΝΦΙΑ να έχει τρεις συντελεστές μείωσης, οι οποίοι κλιμακώνονται από 10% έως και 30%, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας και τα τετραγωνικά. Ειδικότερα:

-    Αν η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη διαμορφώνεται έως 60.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30%. 

-    Για αξία από 60.000 έως 100.000 ευρώ, με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση, η μείωση του φόρου θα είναι μεσοσταθμικά 20%, καθώς στον τελικό συντελεστή μείωσης μετρούν η παλαιότητα του ακινήτου και η αντικειμενική τιμή ζώνης.

-    Για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.000 έως 150.000 ευρώ, ο συντελεστής μείωσης είναι 10%.

2.    Η δεύτερη πρόταση που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πέντε συντελεστές μείωσης για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής: 10%, 15%, 20%, 25% και 30%.

Και στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις θα αφορούν ιδιοκτήτες με περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

Ο στόχος είναι, μέσω των περισσότερων συντελεστών, να ωφεληθούν από την κλιμακωτή μείωση περισσότεροι ιδιοκτήτες, έτσι ώστε να υπάρξει ελάφρυνση σε μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top