Φορολογικοί έλεγχοι σε βάθος 10ετίας με μεγάλα πρόστιμα – Ποιους αφορούν

Εάν τα χρήματα δε δικαιολογούνται,τότε μιλάμε σχεδόν για αφανισμό του ποσού

Μεγενθυντικος φακος και χρήματα

Ελέγχους σε βάθος δεκαετίας ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αξιοποιώντας στοιχεία που απεστάλησαν από χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, ο ελεγκτικός μηχανισμός ψάχνει να βρει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό, ακίνητα ή τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και μεγάλα πρόστιμα. Εάν, δε, τα χρήματα και δεν έχουν δηλωθεί αλλά και δεν δικαιολογούνται, δηλαδή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, τότε δε μιλάμε απλά για μεγάλα πρόστιμα αλλά σχεδόν για αφανισμό του ποσού.

Φυσικά, όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν φορολογηθεί, δεν έχουν να ανησυχούν για το παραμικρό

Συγκεκριμένα:

1. Στην περίπτωση που πρόκειται για χρηματικά ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές και τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό κάποια χώρα του εξωτερικού, ο έλεγχος μπορεί να φθάσει μέχρι πέντε χρόνια πίσω και συγκεκριμένα μέχρι και τη χρήση του 2012. Αν τα ποσά για παράδειγμα «έφυγαν» από την Ελλάδα το 2010, δεν μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, καθώς ισχύει η πενταετής παραγραφή. Στην περίπτωση όμως που το έμβασμα έγινε εντός του περιθωρίου που έχει το Δημόσιο να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου και συγκεκριμένα το 2012, το Δημόσιο μπορεί να ελέγξει και να επιβάλει πρόστιμα στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν δήλωσε τα στοιχεία στην Ελλάδα, όπου είναι και η φορολογική του κατοικία. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος στις παραπάνω περιπτώσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 χρόνια καθώς δεν προκύπτουν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία, δεδομένου ότι οι συναλλαγές έγιναν μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο οποίο είχε πρόσβαση ο ελεγκτικός μηχανισμός.

2. Στην περίπτωση που πρόκειται για χρηματικά ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και εμφανίζονται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, χωρίς μάλιστα να έχουν περάσει από το τραπεζικό σύστημα ή γενικότερα από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ο έλεγχος είναι αναμφισβήτητος και δεν περιορίζεται μόνο στα πέντε χρόνια αλλά στα δέκα (θεωρούνται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία στα οποία ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση). Συγκεκριμένα ο έλεγχος επεκτείνεται μέχρι και το 2006, περίοδο που παρά πολλοί διέθεταν και έβγαζαν στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους μεγάλα χρηματικά ποσά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top