Στον «αέρα» οι συντάξεις χηρείας για 70.000 δικαιούχους

Πετρόπουλος: Θα μελετηθεί η αναβολή του μέτρου που θα ίσχυε το 2019

Ηλικιωμένη γυναίκα περπατά στο πεζοδρόμιο

«Πάγο» στην περικοπή των συντάξεων χηρείας, που θα ίσχυε, από τον Μάιο του 2019 βάζει η κυβέρνηση.

«Μπορούμε να δούμε από την έναρξη του νέου έτους τη μετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες 52 – 55 ετών. Να αναβληθεί το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στη χώρα. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο. Θα το κάνουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στο Θέμα FM 104,6.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θέλει να αναβάλει το μέτρο έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Πετρόπουλος, έως και τον Αύγουστο του 2018 απονεμήθηκαν 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούν 21.000 αιτήσεις. Δηλαδή, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 90.000.

Ποιους αφορά η περικοπή των συντάξεων χηρείας

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας αφορά όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών.

Προβλέπεται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και οι συντάξεις κόβονται εντελώς μετά τη συμπλήρωση 3 ετών από το θάνατο, εάν δεν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ για θανάτους από τις 13 Μαΐου 2016.

Οι σύζυγοι που την εν λόγω ημερομηνία ήταν άνω των 55 ετών, πήραν δια βίου σύνταξη χηρείας (ελάχιστη 360 ευρώ).

Όσοι σύζυγοι την εν λόγω ημερομηνία ήταν κάτω των 55 ετών αλλά με ανήλικα παιδιά ή με παιδιά φοιτητές κάτω των 24 ετών, δικαιούνται να τη λάβουν όσοι τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν (μίνιμουμ για μία τριετία).

Όσοι σύζυγοι την εν λόγω ημερομηνία ήταν κάτω των 55 ετών και χωρίς ανήλικα παιδιά, τότε δικαιούνται να τη λάβουν για μία τριετία. Δηλαδή, μέχρι τον Μάιο του 2019.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top