Υποχρεωτική η ασφάλιση των αυτοκινήτων σε ακινησία

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δημιουργεί νέα δεδομένα

Αυτοκινητα σε φανάρι

Σα βόμβα έσκασε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πως η ασφάλιση των αυτοκινήτων είναι υποχρεωτική ακόμη και όταν αυτά είναι σε ακινησία, χωρίς πινακίδες, και φυλασσόμενα.

Η απόφαση ήρθε μετά από προσφυγή μιας κατόχου ΙΧ αυτοκινήτου στην Πορτογαλία, το οποίο αν και σε ακινησία, ο υιός της το κυκλοφόρησε και προκάλεσε δυστύχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος αλλά και δύο φίλοι του.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών της Πορτογαλίας (υπεύθυνο να αποζημιώνει για ατυχήματα από ανασφάλιστα οχήματα) κατέβαλε αποζημίωση στις οικογένειες των δύο επιβατών, ωστόσο στράφηκε κατά της κατόχου του αυτοκινήτου για την αποζημίωση. 

Η τελευταία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήρο, το οποίο όμως αποφάνθηκε το εξής: «Όχημα το οποίο δεν έχει αποσυρθεί επισήμως από την κυκλοφορία και είναι σε λειτουργική κατάσταση πρέπει να καλύπτεται από ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, ακόμη και αν ο κύριός του, ο οποίος δεν προτίθεται πλέον να το οδηγήσει, έχει επιλέξει να το σταθμεύσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ότι, όταν το πρόσωπο που είχε υποχρέωση ασφαλίσεως της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία του εμπλακέντος σε ατύχημα οχήματος έχει παραβεί την υποχρέωση αυτή, ο εθνικός οργανισμός αποζημιώσεως μπορεί να στραφεί κατά του προσώπου αυτού, παρότι αυτό δεν υπέχει αστική ευθύνη για το ατύχημα».

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Η απόφαση αυτή αφορά, ως κράτος – μέλος, και την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μπερτσιάς, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες που θέτουν τα οχήματά τους σε ακινησία καταθέτουν υποχρεωτικά στις εφορίες τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

Έτσι, δεν μπορούν να τα κυκλοφορήσουν αλλά και δεν είναι υποχρεωμένοι να τα ασφαλίζουν για αστική ευθύνη. Διαφορετικά, δεν νοείται ακινησία στην Ελλάδα, χωρίς κατάθεση πινακίδων και άρα υποχρέωση ασφάλισης.

«Στη χώρα μας υπάρχει νόμος και όσοι έχουν πινακίδα είναι υποχρεωμένοι να έχουν ασφάλεια. Ο νόμος υποχρεώνει όλους όσοι έχουν πινακίδες να είναι ασφαλισμένοι» τόνισε, εξηγώντας πως αν κάποιες δεν έχει πινακίδες και βγει στο δρόμο, είναι παράνομος και έχει ο ίδιος ευθύνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top