Αλαλούμ με τις δύο συντάξεις στους πυρόπληκτους

Καταγγελίες συνταξιούχων ότι δεν τις έχουν λάβει – Τι απαντά το Εργασίας

Αλαλούμ με τις δύο συντάξεις στους πυρόπληκτους συνταξιούχους

Αλαλούμ επικρατεί γύρω από το θέμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους πυρόπληκτους των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αττική, με πολλούς συνταξιούχους να καταγγέλλουν ότι δεν πήραν το ποσό, αν και το δικαιούνται.

Ανάμεσα στα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, περιλαμβανόταν και η καταβολή δύο μηνιαίων συντάξεων στους πυρόπληκτους συνταξιούχους ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ.

Διαβάστε επίσης: 

Τα επιδόματα για τους πυρόπληκτους: Ποια είναι, πού κάνετε αίτηση

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η έκτακτη ενίσχυση καταβλήθηκε σε δύο δόσεις, στις 14 Αυγούστου και στις 20 Αυγούστου, σε συνολικά 668 συνταξιούχους με μόνιμη κατοικία στις πληγείσες περιοχές.

Η δεύτερη φάση της έκτακτης ενίσχυσης αφορά συνταξιούχους με δευτερεύουσα κατοικία ή που φιλοξενούνται στις πληγείσες περιοχές και συνταξιούχους που υπέστησαν βαρύ τραυματισμό. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ ή να επισκεφτούν ένα υποκατάστημα του Φορέα στις πληγείσες περιοχές.

Καταγγελίες συνταξιούχων ότι δεν τις έχουν λάβει

Αρκετοί συνταξιούχοι, ωστόσο, καταγγέλλουν ότι αν και είναι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη λάβει την έκτακτη ενίσχυση.

«Μένω μόνιμα στο Νέο Βουτζά, είναι η κύρια και μοναδική κατοικία μου. Δεν πήρα την έκτακτη ενίσχυση των δύο συντάξεων και όταν κάλεσα επώνυμα στον αριθμό του ΕΦΚΑ για τους πυρόπληκτους (1555), μου είπαν ότι έχουν γίνει αρκετά λάθη στη μηχανογράφηση με δικαιούχους» είπε στο star.gr η Μ., 61 ετών, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Την ίδια καταγγελία έκανε και ο κύριος Α., 68 ετών, επισημαίνοντας πως δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση και πως γνωρίζει τουλάχιστον άλλους τρεις συνταξιούχους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.

Όπως δήλωσαν αμφότεροι στο star.gr, η απάντηση που τους έδωσαν από τον ΕΦΚΑ ήταν να κάνουν αίτηση, «για να μας δοθεί το ποσό μέσα στον Σεπτέμβριο», πιθανότατα με την καταβολή που θα γίνει στις άλλες κατηγορίες των δικαιούχων πυρόπληκτων συνταξιούχων.

Υπουργείο Εργασίας: Δεν αποκλείεται το λάθος, θα δοθεί το ποσό με τις επόμενες καταβολές

Το star.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Εργασίας για το θέμα.

Όπως ανέφεραν, η διαδικασία για την πληρωμή της πρώτης κατηγορίας των δικαιούχων έγινε - ως γνωστόν - αυτόματα, με τη διασταύρωση των στοιχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπεύθυνος Τύπου του υπουργείου Εργασίας, Σπύρος Γεράρδης, εξήγησε στο star.gr οτι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου λάθους ή αβλεψίας από κάποια υπηρεσία. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιος άνθρωπος να μένει μόνιμα σε κάποια από τις πληγείσες περιοχές αλλά αυτό να μην είναι και τυπικά δηλωμένο στην εφορία ή/και τον ΕΦΚΑ. Δηλαδή να είναι μεν δικαιούχος αλλά όχι της πρώτης κατηγορίας και να πρέπει να κάνει αίτηση για να λάβει την έκτακτη ενίσχυση.

«Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή πως οι πυρόπληκτοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον αριθμό 1555 του ΕΦΚΑ και να εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, ώστε να διευθετηθεί το όποιο πρόβλημα προκύψει. Στο ενδεχόμενο να έχει υπάρξει ένα λάθος της μηχανογράφησης και να έχουν αποκλειστεί δικαιούχοι από την πρώτη καταβολή, η οποία πραγματοποιήθηκε, μπορούν οι συνταξιούχοι να καλέσουν, ώστε να το λύσουμε άμεσα και να τους δοθούν τα ποσά στο επόμενο διάστημα, που θα γίνουν οι καταβολές των άλλων κατηγοριών δικαιούχων» είπε στο star.gr.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top