Τα επιδόματα για τους πυρόπληκτους: Ποια είναι, πού κάνετε αίτηση

Σε εξέλιξη, αν και με αργούς ρυθμούς, η διαδικασία

Τα επιδόματα για τους πυρόπληκτους: Ποια είναι, που κάνετε αίτηση

Σε εξέλιξη είναι η εφαρμογή της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23 Ιουλίου.

Τα επιδόματα που έχουν ανακοινωθεί είναι τα εξής:

1.  Εφάπαξ έκτακτο επίδομα στους πληγέντες. Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 Ευρώ. Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες  το ποσό ανέρχεται στις 6.000 Ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8.000 Ευρώ. Ο πρώτος κύκλος των αιτήσεων έγινε από τις 31 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα ειδικά κέντρα που υπάρχουν σε Ραφήνα, Μαραθώνα και Πικέρμι ή στο κεντρικό κτίριο του υπουργείο Υποδομών, Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 08:00 έως τις 17:00, και Σάββατο από τις 09:00 έως τις 17:00. Ο πρώτος κύκλος κατάθεσης θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Εφάπαξ έκτακτο επίδομα στους πληγέντεςτων πυρκαγιών της 23 Ιουλίου

2.  Επίδομα ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών. Για τη λήψη τους απαιτείται η υποβολή αίτησης στα ΚΠΑ2 ( Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης) του ΟΑΕΔ του τόπου εργασίας των δικαιούχων.

3.  Εφάπαξ έκτακτο βοήθημα, ίσο με το μεικτό χρηματικό ποσό  δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ. Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τα ταμεία. Για τους υπόλοιπους, απαιτείται κατάθεση σχετικής αίτησης στην υπηρεσία πληρωμής συντάξεων της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ.

4.  Ετήσια επιχορήγηση 1.200 Ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών της αναγκών ανεξαρτήτως παρόχου.  Το Υπουργείο θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών, χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. 

Διαβάστε επίσης:

Μάτι: Ένας μήνας απ'την τραγωδία - Με αργούς ρυθμούς τα επιδόματα

5.  Οικονομική ενίσχυση στον ή στην σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς ύψους 10.000 ευρώ. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα. Η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας θα επικοινωνήσει με τους δικαιούχους.

6.  Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Εάν βρίσκεται στη ζωή ο ένας από τους δύο γονείς, η διαδικασία γίνεται αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Εάν έχουν αποβιώσει και οι δύο γονείς, απαιτείται αίτηση στη Διεύθυνση Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) από εκείνον που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

7.  Επίδομα 586,94 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτη οικογένεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους (Άμεσες Βιοτικές Ανάγκες). Οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 586,94 ευρώ. Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 586,94 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και επιδοτείται από την πρόνοια. Οι αιτήσεις γίνονται στους δήμους που ανήκει η κατοικία.

8.  Οικονομική ενίσχυση 4.402,05 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη θεομηνία. Οι αιτήσεις γίνονται στους δήμους που ανήκει η κατοικία.

9.  Επίδομα μέχρι 5.869,41 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή κύριας οικίας (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή αντικατάσταση οικοσκευής για την κύρια οικία. Οι αιτήσεις γίνονται στους δήμους που ανήκει η κατοικία.

10.  Επίδομα για επισκευή κατοικίας ή ανακατασκευή ή αγορά νέας κατοικίας σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής. Οι αιτήσεις γίνονται. Το επίδομα χορηγείται ως εξής:

Για την ανακατασκευή

- Για κατοικία το ποσό των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. Στο ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων προσμετρούνται οι βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου, οι βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός, αλλά εντός του οικοπέδου και οι κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

- Για κτίρια επαγγελματικής χρήσης προβλέπεται το ποσό των 500 ευρώ ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου και για κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και για επαγγελματικές αποθήκες, το ποσό των 400 ευρώ ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου.

Για την επισκευή

- Το ανώτατο όριο της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε 300 ευρώ ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου.

- Η συνδρομή για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε 250 ευρώ ανά τ.μ. για ανά λειτουργικά ανεξάρτητη ιδιοκτησία ως προς τη χρήση.

11. Επίδομα ενοικίου

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και οι αιτήσεις για την υποβολή αίτησης για επίδομα ενοικίου στους πυρόπληκτους.

Το επίδομα θα φτάνει μέχρι και τα 500 ευρώ το μήνα και θα αφορά τόσο ιδιοκτήτες όσο και ενοικιαστές των σπιτιών που υπέστησαν βλάβη.

Το ανώτατο διάστημα που θα χορηγείται θα είναι τα 2 χρόνια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top