Τα κόκκινα δάνεια στο «μενού» του γεύματος Στουρνάρα με τους τραπεζίτες

Για «άριστο κλίμα» κάνει λόγο η ανακοίνωση - Νέα ενημέρωση 18.11

Τα κόκκινα δάνεια στο «μενού» Στουρνάρα με τραπεζίτες

Γεύμα εργασίας προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, παρέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και οι Διοικήσεις των Τραπεζών στα γραφεία της Ενώσεως, όπως αναφέρεται στη σχετική της ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Υποδιοικητές, κ.κ. Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, και Διευθυντικά Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι Επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ, και η Γενική Γραμματέας της, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως στην πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση, «οι Διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους Υποδιοικητές, και τα Στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις».

Τα δύο σημεία προβληματισμού: Πλειστηριασμοί και επόμενη ημέρα στη ρευστότητα των τραπεζών

Πέρα από την ανακοίνωση πάντως σύμφωνα με τραπεζικές πηγές επισημάνθηκαν στη συνάντηση δύο σημεία προβληματισμού:

1) Οι μεγάλες καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των συμβολαιογραφικών συλλόγων. "Οι τράπεζες έχουν προγραμματισμό και μένουν σε αυτόν" σημειώνουν τραπεζικές πηγές.  

2) Η  "επόμενη ημέρα", ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με τη ρευστότητα των τραπεζών αν και δεν φαίνεται να  συζητήθηκε το θέμα της προληπτικής γραμμής για την έξοδο στις αγορές. .  Οι τράπεζες θέλουν το waiver  (την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση παρά τη χαμηλή ακόμα πιστοληπτική ικανότητα στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, όπως άλλωστε και η ΤτΕ, αλλά αναγνωρίζουν το πολιτικό πρόβλημα (για να διατηρηθεί το waiver πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους "ομπρέλα"- πρόγραμμα)

Όπως έγινε γνωστό επίσης, την επόμενη εβδομάδα (μάλλον την Τετάρτη) οι τράπεζες θα αποστείλουν τα πρώτα στοιχεία για τα stress tests.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top