ΕΣΕΕ: Αισθητή βελτίωση παρουσίασε ο τζίρος του λιανεμπορίου

Aύξηση για έκτο συνεχόμενο μήνα είχε και η μισθωτή απασχόληση

ΕΣΕΕ: Αισθητή βελτίωση στον τζίρο του λιανεμπορίου

Αισθητή βελτίωση εμφάνισε τον Αύγουστο ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο, όπως προκύπτει από το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Το Ινστιτούτο κάνει λόγο για ευοίωνες εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου, καθώς εκτός του τζίρου, αύξηση -για έκτο συνεχόμενο μήνα- παρουσίασε και η μισθωτή απασχόληση.

Οι παραπάνω εξελίξεις, σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ, συνδέονται άρρηκτα με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Αξιοσημείωτη ετήσια άνοδο κατά 3,1% (Ιούνιος 2017/2016) σημείωσε ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης Κερδοφορίας Επένδυσης (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα & τα λιπαντικά), ενώ επίσης θετική ήταν η πορεία του,  συγκρινόμενος με τον Μάιο του τρέχοντος έτους (Ιούνιος/Μάιος 2017: 1,8%). Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του α΄ εξαμήνου του 2017, μετά από εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου, καλλιεργώντας ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, εξαιτίας της ισχύος των γενικών θερινών εκπτώσεων.

- Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τους Θεσμούς σε συνδυασμό με την τόνωση των εσόδων αλλά και των αφίξεων στον κλάδο του τουρισμού στη διάρκεια του Ιουνίου του 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αποτέλεσαν τις σημαντικότερες παραμέτρους της προαναφερθείσας ενίσχυσης των πωλήσεων. Πλέον, το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου κρίνεται ως ιδιαίτερα κομβικό, καθώς πιθανή περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης θα θέσει τις βάσεις για σταθερή και βάσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Στον αντίποδα, βέβαια, το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στιγματίζει την αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top