Το θέμα του αιώνα: Υπεγράφη η πολιτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Υπεγράφη πολιτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες μια επί της αρχής συμφωνία στους τομείς της οικονομίας, του ελευθέρου εμπορίου και της παγκόσμιας στρατηγικής, υπό τη μορφή δύο δεσμευτικών πακέτων (FTA και SPA). Η Συμφωνία την οποία προανήγγειλε από χθες η βασική διαπραγματευτής της ΕΕ, Επίτροπος Σεσίλια Μάλμτρομ, παρουσιάστηκε στον Τύπο από τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε και τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ.

Η συμφωνία αφορά συναλλαγές άνω των 80 δις ευρώ ανά έτος, καταργεί τους δασμούς για το 99% των εξαγωγών και εξοικονομεί στους Ευρωπαίους πάνω από ένα δις ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ανέφερε ο Πρόεδρος Γιούνκερ οι εξαγωγείς οίνου θα κερδίζουν αυτομάτων 130 εκ. ευρώ ανά έτος και αυτοί των υποδημάτων περί τα 170 εκ ευρώ ετησίως.

Επιπλέον οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 33%, τομείς όπως αυτός των γαλακτοκομικών που έχουν πληγεί, θα αποκτήσουν νέες ευκαιρίες και εξασφαλίζεται πλήρης προστασία στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ακόμη, η συμφωνία περιέχει δέσμευση στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εμπέδωση μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΕΕ και Ιαπωνία από κοινού αποτελούν το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι συζητήσεις κράτησαν τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες και η τελική πολιτική απόφαση να συναφθεί ελήφθει στο περιθώριο της συνόδου των G7 τον Μάρτιο. Τώρα μένει η έγκρισή της από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από ελάχιστες προσθήκες που έχουν να κάνον με τη δικαιοδοσία των Ιαπωνικών και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Οι νέοι κανόνες που περιέχει η συμφωνία ανοίγουν την ιαπωνική αγορά στις βασικές γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ και αυξάνουν τις ευκαιρίες σε διάφορους τομείς . Ορίζουν τα υψηλότερα πρότυπα εργασίας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών, διασφαλίζει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες και διαθέτει ειδικό κεφάλαιο για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ  ενισχύουν και  τα υψηλά πρότυπα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ: "σήμερα συμφωνήσαμε καταρχήν για συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, η επίδραση της οποίας υπερβαίνει κατά πολύ τις ακτές μας. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η ΕΕ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν τις κοινές τους αξίες και δεσμεύονται με τα υψηλότερα πρότυπα σε τομείς όπως η εργασία, Την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος ή την προστασία των καταναλωτών.Σχετικά με τις αποφάσεις αμοιβαίας επάρκειας, δεσμευόμαστε επίσης υπέρ της υπεράσπισης του θεμελιώδους δικαιώματος προστασίας των δεδομένων.Συνολικά στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο ότι αγωνιζόμαστε για ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο. Όπως μας ανησυχεί, δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτισμό, μόνο με τη συνεργασία θα μπορέσουμε να θέσουμε φιλόδοξα παγκόσμια πρότυπα, αυτό θα είναι το μήνυμα που θα φέρει αύριο η ΕΕ και η Ιαπωνία στη G20 ».

Στη συνέχεια Άμπε, Τουσκ και Γιούνκερ, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση

"Εμείς, οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας, συναντηθήκαμε σήμερα στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης και να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε για ειρήνη, ευημερία και μια διεθνή τάξη βασισμένη στους κανόνες. Παραμένουμε ενωμένοι με τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και με την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε μαζί μια ανοικτή και δίκαιη παγκόσμια οικονομία που ωφελεί όλους. Αυτά είναι τα θεμέλια της πολιτικής και οικονομικής στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης για την ειρήνη, την ευημερία και μια διεθνή τάξη βασισμένη στους κανόνες - που χρησιμεύουν για να μας ενώσουν σε διμερές επίπεδο και επίσης να μας κάνουν πιο ισχυρούς σε διεθνές επίπεδο".

"Η εξαιρετικά φιλόδοξη και σφαιρική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα εδραιώσει τη σταθερή και εξελισσόμενη εμπορική και οικονομική εταιρική μας σχέση και θα ανοίξει το δρόμο για το μέλλον. Θα φέρει πιο κοντά τις δύο οικονομίες μας, αντιμετωπίζοντας ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά για αγαθά, υπηρεσίες και επενδύσεις, προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων, καθώς και εκείνα που σχετίζονται με μη δασμολογικά μέτρα και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων καθώς και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η συμφωνία αυτή θα μας επιτρέψει να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε την κοινή δέσμευσή μας για διεθνή πρότυπα για μια ακόμα στενότερη συνεργασία στο μέλλον. Ταυτόχρονα, με την κατ `αρχήν συμφωνία της οικονομικής εταιρικής σχέσης, η Ευρώπη και η Ιαπωνία αποδεικνύουν στον κόσμο - και στους πολίτες μας - ότι το ελεύθερο εμπόριο, με σαφείς και διαφανείς κανόνες που σέβονται πλήρως και ενισχύουν τις αξίες μας, παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για να προωθήσουμε την ευημερία στις κοινωνίες μας. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας θα αποτελέσει τη βάση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, έναντι του προστατευτισμού".

"Αναθέσαμε στις αντίστοιχες διαπραγματευτικές ομάδες μας μια ταχεία οριστικοποίηση της συμφωνίας που θα επέτρεπε την ταχεία έναρξη των εσωτερικών διαδικασιών, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ιαπωνία", σημειώνουν οι τρεις ηγέτες.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι σε μια εποχή όπου η διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες υπόκειται σε αυξανόμενη πίεση, η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης και η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης θέτουν ως προτεραιότητα τις κοινές αξίες και τις κοινές αρχές που αποτελούν το θεμέλιο της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κανόνα του νόμου.

Σε ότι αφορά τη Βόρεια Κορεά, ΕΕ και Ιαπωνία κάνουν λόγο για ένα νέο επίπεδο απειλής για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. "Ανησυχούμε σοβαρά και καταδικάζουμε με απόλυτους όρους τις συνεχείς πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου πιθανής διηπειρωτικής εμβέλειας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", αναφέρει η κοινή δήλωση.

"Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τα μέτρα που αποσκοπούν στον περαιτέρω περιορισμό της μεταφοράς των σχετικών ειδών και τεχνολογιών και της χρηματοδότησης των προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και, για το σκοπό αυτό, ζητούμε την έγκαιρη έγκριση ενός νέου και ολοκληρωμένου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", σημειώνουν οι δύο πλευρές. 

"Ζητάμε θερμά από τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει τη συνεχή, ολοκληρωμένη και πλήρη εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", αναφέρουν.

Τουσκ, Άμπε και Γιούνκερ θα μεταβούν μαζί στην συνεδρίαση της G20 στο Αμβούργο.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top