Η καθυστέρηση της αξιολόγησης «τσάκισε» την αγορά

Πτώση 30% στην αγορά τροφίμων το τελευταίο δίμηνο

Η  βουτιά που καταγράφεται στον τομέα των τροφίμων, στα είδη δηλαδή βασικής κατανάλωσης, επισημοποιείται και μέσα από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τρόφιμα, ποτά και καπνός φαίνεται ότι δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα για τον μέσο Έλληνα, ή  μάλλον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αγορά τους με τα μειωμένα εισοδήματά του.

«Τι να ψωνίσω αγόρι μου με γιο 30 χρόνων άνεργο; Τα απολύτως απαραίτητα... Να βγάλουμε την μέρα, μέχρι εκεί, τίποτε άλλο» λέει συνταξιούχος του ΙΚΑ.

«Έχουμε 20 αρνιά και κατσίκια κρεμασμένα και μας ρωτάνε πόσο έχουν τα πλατάρια» περιγράφει ο Νίκος Λύκος, έμπορος τροφίμων.

Αυτή λοιπόν είναι η εικόνα της αγοράς τροφίμων σήμερα Σάββατο, όταν έχει καταβληθεί ο μισθός και η σύνταξη, στην αρχή του μήνα δηλαδή. Φανταστείτε τώρα τι γίνεται τις υπόλοιπες ημέρες...

Δείτε πως περιγράφει την εικόνα, μια νοικοκυρά που ήρθε από το Περιστέρι στην κεντρική αγορά για να ψωνίσει φθηνότερα: «Τώρα που πέρασε λίγο η ώρα, μήπως και πέσουν οι τιμές και πάρουμε λίγο κρέας να βολευτούμε... Έτσι για το Σαββατοκύριακο».

Εκείνοι που έχουν παρασφίξει το ζωνάρι είναι οι συνταξιούχοι

«40 χρόνια στο καράβι και τώρα ψάχνω καμία γόπα να αγοράσω ή καμία σουπιά. Αυτή είναι η κατάσταση μου» εξηγεί συνταξιούχος του ΝΑΤ.

30% η πτώση στην αγορά τροφίμων το τελευταίο δίμηνο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον περασμένο Ιανουάριο στον κλάδο «τρόφιμα, ποτά, καπνός» ο τζίρος μειώθηκε κοντά στο 12%.

Οι δαπάνες στα σούπερ-μάρκετ μειωθήκαν δραματικά: 20 ευρώ τον μήνα -για τον περασμένο Ιανουάριο- όταν πριν τρία χρόνια στο μέσον της κρίσης ήταν 50ευρώ και πριν 10 χρόνια 100 ευρώ. Μειώθηκε κοντά στο 1/5 δηλαδή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top