Καταιγίδα ανατιμήσεων λόγω των νέων φόρων - Οι αυξήσεις έφθασαν στα ράφια των super market!

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στα νησιά λόγω του συνδυασμού αύξησης μεταφορικών με αύξηση ΦΠΑ

Μπαράζ ανατιμήσεων έρχεται τις επόμενες ήμερες με αφορμή τις επιβαρύνσεις στα καύσιμα λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Οι τιμές σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών τραβούν την ανηφόρα, εκτός φυσικά από αυτές που αυξήθηκαν ήδη όπως στον καφέ, στα τσιγάρα και αλλού.

Οδηγός ταξί ο Περικλής Μανιάτικος είδε σήμερα την πρώτη επιβάρυνση από τις νέες αυξήσεις στο πορτοφόλι του. «Το καφεδάκι 20 λεπτά  επάνω και έρχονται κι άλλες. Στα τρόφιμα για παράδειγμα λήγω της αύξησης του κόστους των μεταφορικών» δηλώνει στο Star.

Aλα και  ο έμπορος τροφίμων  Αράμ Βατανιάν δηλώνει στο ρεπορτάζ του Γιώργου Σαραντάκου: «Είναι κανόνας ότι αν αυξηθεί το κόστος των πρώτων υλών αυτό μετακυλύεται  στην κατανάλωση».

Ό,τι έχει σχέση με τα μεταφορικά, τρόφιμα, είδη σπιτιού, τα πάντα θα αυξηθούν. Αύξηση στα καύσιμα λόγω της αύξησης του Ε.Φ.Κ. αλλά και του ΦΠΑ,  πάνω και οι τιμές...

«2,2 δισ. ευρώ είναι η επιβάρυνση από  την αύξηση των φόρων. Αυτά δεν μπορεί να τα απορροφήσει η αγορά» επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης.

Ήδη τα πρώτα τιμολόγια θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις επιχειρήσεις τις επόμενες ήμερες λένε οι έμποροι.

Ο έμπορος ειδών σπιτιού Βασίλης Μπρόλιας δηλώνει: «Από την άλλη εβδομάδα περιμένουμε τις πρώτες παραλαβές και φυσικά θα είναι αυξημένο το κόστος».

Μόνο από την αύξηση του ΕΦΚ στον καφέ η επιβάρυνση είναι 62εκ. ευρώ και από την αύξηση στα καύσιμα 440 εκ ευρώ.

Όσοι τώρα επιλέξουν να μην αυξήσουν τις τιμές θα πρέπει να μειώσουν με άλλο τρόπο τα λειτουργικά τους έξοδα.

«Και να μην αυξήσωμ θα διώξω κόσμο» δηλώνει  έμπορος.

Σε απόγνωση στα νησιά  οι κάτοικοι από τις μεγάλες αυξήσει

Έκκληση για να μην αυξηθεί η φορολογία κάνουν οι κάτοικοι από τα νησιά. «Πάρτε πίσω τις αυξήσεις» καλούν την κυβέρνηση, καθώς εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από τις αυξήσεις στη φορολογία.

 Στην Αμοργό για παράδειγμα η αμόλυβδη πωλείται σήμερα…  1,91 ευρώ το λίτρο, ενώ περίπου 1,70 ευρώ ήταν  η τιμή πριν μια εβδομάδα και 1,59 ευρώ  πριν ένα χρόνο. Στη Ρόδο 1,74 ευρώ  σήμερα το λίτρο, από 1,62 ευρώ την περασμένη εβδομάδα και 1,51 ευρώ πριν ένα χρόνο.  

«Μας διώχνουν από τον τόπο μας» δηλώνει χαρακτηριστικά κάτοικος της Ρόδου.  

 

Οι ανατιμήσεις έφθασαν στα ράφια των super market

Όπως μετέδωσε επίσης ο Γιώργος Σαραντάκος σε απευθείας σύνδεση από  supermarket στο κεντρικό δελτίο του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, οι ανατιμήσεις έφθασαν ήδη στα ράφια. Τις επόμενες ημέρες θα έχουν γίνει αισθητές σε μια σειρά από βασικά προϊόντα, όπως στο κρέας, τα χαρτικά και το γάλα. ενώ αναμένεται να επηρεάσουν και την παροχή υπηρεσιών, καθώς   ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί π.χ.  θα επικαλεσθούν την αύξηση φόρων και εισφορών για να την  μετακυλήσουν στο κόστος, όπως και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.   

Αν δεν αυξήσουν τις τιμές πρέπει να περικόψουν από αλλού, όπως π.χ. να  μειώσουν το προσωπικό τους ή και να κλείσουν το κατάστημά τους…  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top