Προβλήματα με το Πόθεν Έσχες! Πρώτη φορά ηλεκτρονικά- ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να δηλωθούν τα πάντα

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη συμπλήρωση της αίτησης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα

Προβλήματα με το Πόθεν Έσχες! Πρώτη φορά ηλεκτρονικά- ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να δηλωθούν τα πάντα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπόχρεοι αλλά και λογιστές με την συμπλήρωση του πόθεν έσχες που φέτος γίνεται ηλεκτρονικά.

Η δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης έχει πολλά σημεία, τα οποία θα δυσκολέψουν πολλούς από τους 100.000 και πλέον φορολογούμενους, που είναι υπόχρεοι σε δήλωση.

Το νέο σύστημα απαιτεί να δηλωθούν τα πάντα, ακόμη και παλαιά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη συμπλήρωση της αίτησης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα.

Το Πόθεν Έσχες γίνεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά και η διάρκεια για την υποβολή της δήλωσης είναι έως τις 15 Ιανουαρίου 2017.

Στο πόθεν έσχες πρέπει να δηλωθούν:

Μετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι,

κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα,

πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις και αναλυτικά κατά πηγή προέλευσης όλα τα εισοδήματα.

Δικαιολογητικά

Κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης, οι υπόχρεοι, οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες των υποχρεωτικά ελεγχόμενων προσώπων (βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι δικαστικοί), όπως αυτές προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο αρμόδιο όργανο ελέγχου, εφάπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και εφόσον υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

– Συμβόλαια των ακινήτων.

– Βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στο στοιχείο iii της περίπτωσης α” της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003, που κατ” ελάχιστον θα περιλαμβάνουν το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών.

– Βεβαιώσεις ή παραστατικά από τα οποία να προκύπτουν τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και αντίστοιχες βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts).

Παραστατικά των Τραπεζών, Ταμιευτηρίων και άλλων ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών Ιδρυμάτων απ’ τα οποία θα αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων.

– Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης Α' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003.

– Άδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων, καθώς και των κάθε χρήσης οχημάτων και σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση επιπλέον παραστατικά αγοράς ή πώλησης.

Παραστατικά για συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top