NΕΕΣ μειώσεις στις συντάξεις… έως και 40%!

Δείτε στο ρεπορτάζ του STAR αναλυτικά παραδείγματα

Δραματικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις αναμένεται να φέρει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για την οποία ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έχει σαφή πρόβλεψη. Έτσι οι δανειστές ζητούν την κατάργησή της, κάτι που η κυβέρνηση δηλώνει προς το παρόν ότι δεν δέχεται. Δείτε ενδεικτικά παραδείγματα στο ρεπορτάζ του STAR.

Μειώσεις από 20 έως 40% θα φέρει η ενδεχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μετά τον επανα-υπολογισμό των κύριων συντάξεων, που σύμφωνα με το μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του 2017.

Τι είναι όμως η προσωπική διαφορά; Για παράδειγμα, κάποιος παίρνει σήμερα σύνταξη 1.000 ευρώ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού και τους νέους συντελεστές προκύπτει σύνταξη 800 ευρώ. Όμως τα 200 ευρώ θα συνεχίσει να τα παίρνει έως το τέλος του 2018. Από εκεί και μετά όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο. Άρα το πιθανότερο είναι πως θα κοπούν. Αυτό άλλωστε ζητούν  οι δανειστές.

«Εγώ έπαιρνα 1.300 και παίρνω 800. Πώς να ζήσουμε;»

Δείτε ακόμα ένα παράδειγμα:

Συνταξιούχος του δημοσίου με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ, λαμβάνει σύνταξη 1.338 ευρώ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η σύνταξη πέφτει στα 993 ευρώ δηλαδή είναι 25% μικρότερη. Η διαφορά των 345 ευρώ είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» η οποία κινδυνεύει να ψαλιδιστεί ή να καταργηθεί.

Το μέτρο θα πλήξει σε δραματικό βαθμό συντάξεις γυναικών που βγήκαν ως μητέρες με ανήλικα.

«Από εκεί που μας έλεγαν ότι δε θα κοπούν άλλο οι συντάξεις, συνέχεια τώρα ακούω πάλι ότι θα κοπούν από το νέο χρόνο. Δεν ξέρω τι να πω!».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top