"Λίφτινγκ" στο νόμο Κατσέλη από την κυβέρνηση

Μπαίνουν και οι οφειλές σε εφορία, ταμεία και δήμους εκτός από τα χρέη σε τράπεζες

"Λίφτινγκ" στο νόμο Κατσέλη από την κυβέρνηση
Στον νόμο Κατσέλη εκτός από τα χρέη σε τράπεζες, μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ταμεία και δήμους, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Παράλληλα, προωθούνται διαδικασίες «εξπρές» για μικροοφειλέτες.

Το «λίφτινκ» που κάνει στο Νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση έχει στόχο να εκδικαστούν το συντομότερο δυνατόν υποθέσεις που έχουν μπλοκάρει στα ειρηνοδικεία της χώρας. Ενώ από εδώ και στο εξής θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη.

Η έννοια του υπερχρεωμένου νοικοκυριού, θα συμπεριλαμβάνει πέρα από τα χρέη προς τις τράπεζες και τα χρέη προς την εφορία. Άρα θα γίνεται ενιαία αντιμετώπιση των χρεών και προς τις δυο κατηγορίες, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

Προκειμένου να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι υποθέσεις κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και για το... 2030, συστήνονται επιπλέον τμήματα ειρηνοδικείων με αποκλειστική αρμοδιότητα τον νόμο Κατσέλη και αναμένεται να προσληφθούν 54 ειρηνοδίκες.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης την ίδρυση 30 κέντρων ενημέρωσης δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα.

Στον Νόμο Κατσέλη εισάγεται το κριτήριο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» που προσδιορίζονται σε περίπου 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό με βάση της ΕΛΣΤΑΤ.
Την ίδια ώρα, αλλαγές προωθούνται και στον πτωχευτικό κώδικα.

Αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις του αρθρου «99» του Πτωχευτικού Κώδικα και σε διαδικασία εξυγίανσης θα μπορούν να υποβάλλουν και οι υγιείς επιχειρήσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top