Αντίστροφη μέτρηση: Ξεκινά η κατάσχεση καταθέσεων σε 2 εβδομάδες!

«Μπαίνει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς με διαδικασίες εξπρές

Σε πλήρη λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα τεθεί ο μηχανισμός ηλεκτρονικής επίδοσης κατασχετηρίων στις τράπεζες. Κοινώς, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάσχεση καταθέσεων!

Μάλιστα, ενώ με το σημερινό σύστημα απαιτούνται μήνες, οι αναγκαστικές κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο θα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ, ακόμη κα�� εντός λίγων ημερών από την επίδοση του κατασχετηρίου!

Η νέα διαδικασία έχει ως εξής: Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των 65 εφοριών στις οποίες υπάρχει δικαστικό τμήμα θα προχωρούν σε ηλεκτρονικό αίτημα προς τις τράπεζες μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Μητρώο καταθετών» για να πληροφορηθούν τα τραπεζικά υπόλοιπα του οφειλέτη.

Οι τράπεζες θα τους απαντούν μέσα σε μερικές ημέρες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών τους και στη συνέχεια η εφορία θα εκδίδει και θα αποστέλλει με ηλεκτρονικό τρόπο κατασχετήριο στην τράπεζα.

Η τελευταία θα πρέπει εντός μερικών ημερών να αποδώσει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου. Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα γίνεται χωρίς καμία ειδοποίηση του οφειλέτη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «σηκώσει» τα χρήματα και το δημόσιο να μην εισπράξει.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η όλη διαδικασία (από την επίδοση έως και την απόδοση των ποσών στο δημόσιο ταμείο) θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ σε 16 ημέρες. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν φέτος από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 63 δισ. ευρώ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top