Ο 14χρονος Ντιν Ρόι έχει δημιουργήσει το δικό του κόμμα με την ονομασία Freedom and Unity Party και θα είναι υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία του Βερμόντ στις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο θα γίνει ο πρώτος υποψήφιος κάτω των 18 ετών που θα εμφανιστεί σε γενικό ψηφοδέλτιο της πολιτείας.
«Ξέρω ότι ακούγεται τρελό — ένας 14χρονος να διεκδικεί τη θέση του κυβερνήτη — αλλά ειλικρινά, δείτε ποιοι είναι σήμερα στην εξουσία. Το κάνουν αυτό εδώ και χρόνια και τα πράγματα ακόμη δεν λειτουργούν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram.
Ο Ρόι υπηρέτησε πέρυσι ως legislative page (ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για μαθητές λυκείου) στο κοινοβούλιο του Βερμόντ.
Ο λογαριασμός του στο Instagram αποτελεί την κύρια πλατφόρμα της καμπάνιας του, όπου παρουσιάζει τις προτάσεις του για αλλαγές στην πολιτεία.
Ποιος είναι ο 14χρονος Ρόι που κατεβαίνει υποψήφιος κυβερνήτης
Ο Ρόι είναι μαθητής της Α’ Λυκείου στο Stowe High School.
Υποστηρίζει ότι οι νέοι αξίζουν να έχουν φωνή στην πολιτική και να συμμετέχουν μαζικά για να φέρουν την αλλαγή που θέλουν.
Κατάφερε να συμμετάσχει στις εκλογές δημιουργώντας το δικό του κόμμα. Αυτό κατέστη δυνατό, καθώς το Σύνταγμα της πολιτείας δεν προβλέπει κατώτατο όριο ηλικίας για υποψηφίους κυβερνήτες, απαιτώντας μόνο να έχουν ζήσει στην πολιτεία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, το όριο ηλικίας για κυβερνήτη είναι συνήθως τα 30 έτη. Στο Κάνσας, μάλιστα, θεσπίστηκε το 2018 όριο ηλικίας τα 25 έτη, μετά από συμμετοχή έξι εφήβων σε εκλογές.
Ο Ρόι δεν είναι ο μόνος νέος που έχει επιχειρήσει να μπει στην πολιτική σκηνή του Βερμόντ. Το 2018, ο μαθητής Γυμνασίου Ίθαν Σόνεμπορν διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τη θέση του κυβερνήτη, αλλά κατέλαβε την τελευταία θέση σε προκριματική αναμέτρηση τεσσάρων υποψηφίων.
Οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του Ρόι
Η παρουσία ενός τόσο νεαρού υποψηφίου έχει προκαλέσει θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια, όπως θα περίμενε κανείς. Κάποιοι αναρωτιούνται πώς μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που δεν έχει καν δικαίωμα ψήφου, ενώ άλλοι χαιρετίζουν την εμφάνιση μιας νέας φωνής στην αμερικανική πολιτική.
Ο σημερινός κυβερνήτης, ο Ρεπουμπλικανός Φιλ Σκοτ, επαίνεσε το ενδιαφέρον του Ρόι για την πολιτική και τη δημόσια προσφορά, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το αν είναι έτοιμος να αναλάβει τέτοια ευθύνη. «Πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι νέοι να συμμετέχουν», δήλωσε η εκπρόσωπός του, Αμάντα Γουίλερ. «Ωστόσο, θεωρεί ότι ένας έφηβος ίσως δεν είναι ο καταλληλότερος για έναν τέτοιο ρόλο, λόγω έλλειψης εμπειρίας και βιωμάτων».
Η υποψηφιότητά του έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να επαινούν την αυτοπεποίθηση και την τόλμη του. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν έμπνευση για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στην πολιτική, ενώ άλλοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού αξιώματος.
Ο ίδιος ο Ρόι απαντά συχνά στα σχόλια για την ηλικία του, τονίζοντας ότι αυτή δεν τον περιορίζει. «Δεν περιμένω απαραίτητα να κερδίσω. Αυτό που θέλω είναι να ξεκινήσω ένα κίνημα και να ενθαρρύνω περισσότερους νέους να ακολουθήσουν και να πουν: ναι, θέλουμε κι εμείς να φέρουμε αλλαγή», δήλωσε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.