Ολλανδία: 28χρονη επέλεξε την ευθανασία λόγω βαριάς κατάθλιψης

«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που δίνει η ιατρική»

Ολλανδία

Η Zoraya ter Beek, μια 28χρονη γυναίκα με καταγωγή από χωριό της Ολλανδίας, αποφάσισε να βάλει νόμιμα τέλος στη ζωή της, κάνοντας ευθανασία.

Παρά το γεγονός ότι ήταν σωματικά υγιής, επέλεξε να υποβληθεί σε ευθανασία στις αρχές Μαΐου. λόγω κατάθλιψης που αντιμετωπίζει. 

 

Ολλανδία: Πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του «έφυγαν» μαζί με ευθανασία

Πού είναι νόμιμη η ευθανασία

Η ευθανασία είναι σημαντικό θέμα συζήτησης σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη την απαγορεύει μέχρι και σήμερα. 

Η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί μονάχα σε πέντε χώρες της Ευρώπης: το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισπανία. Οι δύο πρώτες χώρες αναγνωρίζουν ακόμα και αιτήματα ανηλίκων. Χώρες όπως η Αυστρία, η Φινλανδία και η Νορβηγία επιτρέπουν την παθητική ευθανασία υπό αυστηρές συνθήκες. Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001. 

Ολλανδία: 28χρονη που έπασχε από χρόνια κόπωση έκανε ευθανασία σπίτι της

Ψυχίατροι και ψυχολόγοι τονίζουν πώς είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά των ανθρώπων που ανακάμπτουν μετά από πολύ ισχυρά σοκ στη ζωή τους, ζωντανό παράδειγμα ότι υπάρχει και... άλλη επιλογή. 

Νομικά, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν, μάλιστα, πως η ευθανασία αποτελεί κατ' ουσία φόνο, επειδή άμεσα ή έμμεσα αφαιρεί τη ζωή ενός ανθρώπου και άρα είναι καταδικαστέα.

«Αφήστε με να πεθάνω ειρηνικά» - Η Κούβα νομιμοποιεί την ευθανασία

Η περίπτωση της Zoraya ter Beek: «Δεν μπορώ να ζω πια»

Η 28χρονη, μιλώντας για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, μοιράστηκε ότι κάποτε οι ψυχίατροι της είπαν, «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για σένα. Δε θα γίνεις ποτέ καλύτερα». Σε εκείνο το σημείο αποφάσισε να επιλέξει την ευθανασία. «Ήμουν πάντα πολύ ξεκάθαρη ότι αν δε βελτιωθεί, δεν μπορώ να ζω πια», πρόσθεσε. Να σημειωθεί πως η 28χρονη πάσχει από κατάθλιψη, αυτισμό και διαταραχή προσωπικότητας.

Ευθανασία: Πώς θα γίνει η διαδικασία;

Εξήγησε ότι θα υποβληθεί στη διαδικασία στο σπίτι της ενώ θα είναι ξαπλωμένη στον καναπέ στο σαλόνι της. «Ο γιατρός παίρνει πραγματικά χρόνο. Δεν είναι ότι μπαίνουν και λένε: ξάπλωσε, σε παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές είναι πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να τακτοποιήσει τα νεύρα και να δημιουργήσει μια απαλή ατμόσφαιρα.

Μετά με ρωτάει αν είμαι έτοιμη. Θα πάρω τη θέση μου στον καναπέ. Θα ρωτήσει για άλλη μια φορά αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι», πρόσθεσε. Μετά από αυτό, ο γιατρός θα χορηγήσει ένα ηρεμιστικό και ένα φάρμακο - που θα σταματήσει την καρδιά της.

Ο Alain Delon θέλει να κάνει ευθανασία - Η αποκάλυψη του γιου του, Αnthony

Ευθανασία: Ολοένα και συχνότερη επιλογή στην Ολλανδία 

Το 2022 σημειώθηκαν 8.720 θάνατοι από ευθανασία στην Ολλανδία, που είναι το 5% όλων των θανάτων της χώρας και αυξήθηκαν κατά 14% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Γνωστή είχε γίνει το 2019 η περίπτωση μιας 17χρονης νεαρής, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που της άφησε ο βιασμός και η κακοποίηση που υπέστη κατά την παιδική της ηλικία. H κοπέλα έπασχε από κατάθλιψη, ανορεξία και μετά-τραυματική διαταραχή.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top