«Rizz», η λέξη της χρονιάς για το 2023 - Τι σημαίνει;

Ψηφοφορία ανάμεσα σε 8 επιλογές που ξεχώρισαν οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023 - Τι σημαίνει και πού τη συνατάμε

Είσαι καλός στο να συζητάς ή να φλερτάρεις με πιθανούς συντρόφους; Αν ναι, μπορεί να έχεις ήδη «rizz», ακόμα κι αν δεν το ξέρεις. Η λέξη «rizz» είναι αυτή που επιλέχθηκε σε δημόσια ψηφοφορία ως η λέξη της χρονιάς για το 2023. Η ψηφοφορία έγινε ανάμεσα σε οκτώ επιλογές που ξεχώρισαν οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης.

Η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως από τους νέους, στη διαδικτυακή αργκό και το hashtag «rizz» έχει δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Τι είναι το rizz και πού το συναντάμε;

Το «Rizz» ορίζεται ως η ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο με τη γοητεία σου, σύμφωνα με το Oxford University Press, που εκδίδει το Oxford English Dictionary.

Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης «χάρισμα».

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε ρητά όπως «to rizz up», που σημαίνει προσέλκυση, αποπλάνηση ή συνομιλία με κάποιον.

Ο YouTuber και streamer του Twitch, Kai Cenat, πιστώνεται ευρέως ότι έκανε δημοφιλή τον όρο rizz, τον οποίο χρησιμοποίησε με τους φίλους του.

Ο YouTuber και streamer του Twitch, Kai Cenat/ Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Ο YouTuber και streamer του Twitch, Kai Cenat/ Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Η χρήση της λέξης συνέχισε να αυξάνεται φέτος και τον Ιούνιο, ο ηθοποιός Tom Holland ρωτήθηκε από το Buzzfeed για το μυστικό του rizz του. Ο Holland απάντησε: «Δεν έχω καθόλου rizz. Έχω περιορισμένο rizz». 

Η λέξη της χρονιάς για το 2022 στην Οξφόρδη ήταν «goblin mode», ένας άλλος όρος αργκό που περιγράφεται ως «μη απολογητική συμπεριφορά, τεμπέλης, προχειρότητα ή απληστία».

Ο Casper Grathwohl, πρόεδρος της Oxford Languages, εξήγησε ότι το «rizz» πιθανώς να μιλά για «μια κυρίαρχη διάθεση του 2023, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι περισσότεροι από εμάς ανοιχτήκαμε περισσότερο, μετά από τα χρόνια της πανδημίας και αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση και περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top