Ο Τούρκος Αρχηγός Ναυτικού αμφιβισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά   

«Προσπαθούν να δείξουν ότι είναι δικά τους με επισκέψεις» υποστήριξε!  

O Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ερντζούμεντ Τατλιόγλου, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά (video Σκάι) 

Επιστροφή στην περίοδο των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας από Τούρκο στρατιωτικό αξιωματούχο. Πρόκεται για τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ερντζούμεντ Τατλιόγλου, ο οποίος  σε ομιλία του στην Ακαδημία του Ναυτικού στην Γιάλοβα, έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης και αμφισβήτησε την ελληνικής κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου! 

«Βόμβα» Yeni Safak: «Oι χώρες του Κόλπου να κόψουν την ενέργεια στη Δύση»

Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για συνεχείς δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση, αλλά και για το το ότι αυξάνει σταδιακά τον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Ο Τούρκος ναύαρχος αναφέρθηκε και στην αγορά από τη Γαλλία 4 φρεγατών κλάσης Belharra (στην πραγματικότητα πρόκειται για 3 και υπάρχει δικαίωμα για αγορά άλλης μίας από τη χώρα μας), όπως και για την αγορά άλλων 6  Rafale,  των οποίων ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει στα 24 αεροσκάφη.

Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Έδειξε όμως και την ενόχλησή του για την αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ λέγοντας ειρωνικά ότι «οι ΗΠΑ έχουν γίνει γείτονές μας στα δυτικά» και ότι «έχει μεγάλη βάση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή». 

Όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου υποστήριξε: «Υπάρχουν νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.  23 από αυτά τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα  19 από αυτά είναι στρατιωτικοποιημένα. Έχουμε νησιά και βραχονησίδες  των οποίων αμφισβητείται η κυριαρχία και το ανήκειν. Προσπαθούν να τους δείξουν ως δικά τους κανονίζοντας επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά. Από τη μια προσπαθούν να παρουσιάζουν ένα κατάλληλο περιβάλλον».

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα δυτικά και στο Ιόνιο, μετά την υπογραφή συμφωνίας του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του. Την επέκταση αυτή την ερμήνευσε: «Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα: “Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο'».

Δένδιας: Παράδειγμα για την περιοχή η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας

Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται όμως σχεδόν ταυτόχρονα με το «κρεσέντο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στη συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αλλά και λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.        
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top