Eυρωπαϊκές πιέσεις στη Σερβία για την Ελευθερία του Τύπου 

Fake News από σερβικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ - Η απάντηση της United

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση της Σερβίας για τα Μέσα Ενημέρωσης. Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ακαδημαϊκοί εκφράζουν ανησυχίες. Τονίζουν ότι θα ενισχυθεί ο κυβερνητικός έλεγχος στα media, επιτρέποντας σε κρατικές οντότητες να κατέχουν ΜΜΕ. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Μέσων Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας ξεκίνησε δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τα προσχέδια δύο κρίσιμων νόμων για τα ΜΜΕ. 

Διεθνείς οργανισμοί, όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, επέκριναν τη Σερβική κυβέρνηση για έλλειψη πλουραλισμού. 

Σύμφωνα με τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου του 2023, η Σερβία κατατάσσεται στην 91η θέση μεταξύ 180 χωρών. (πηγή: RSF) 

Η κατάταξη της Σερβίας στην ελευθερία του Τύπου

Η κατάταξη της Σερβίας στην ελευθερία του Τύπου 

Fake News και άκριτη αναδημοσίευση 

Fake news δημοσιεύονται συχνά από φιλοκυβερνητικά Σερβικά media, όπως το INFORMER. Κάποιες εκ των ψευδών ειδήσεων αναπαρήχθησαν και από ελληνικά μέσα ενημέρωσης,  χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διασταύρωση των πληροφοριών. 

Fake News από Μέσα της Σερβίας

Fake News από Μέσα της Σερβίας  

Ο Marko Milosavljević, Καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, μέλος του Media Group του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώνει: «Mέσα όπως το Informer και κάποια άλλα είναι εξαιρετικά αναξιόπιστα, πολύ συχνά διαδίδουν την κυβερνητική προπαγάνδα. Είναι γνωστά για διάδοση ψευδών ειδήσεων, εχθρικό λόγο, ακόμα και για φιλορωσική προπαγάνδα». 

Η απάντηση της United

Το Informer έβαλε στο στόχαστρο την United Group. Εταιρεία που περιλαμβάνει τα τελευταία ανεξάρτητα Μέσα, όπως το N1, «αδερφάκι» του CNN.  

Μετά από φορολογικούς ελέγχους που έγιναν μόνο σε μια εταιρεία του Ομίλου, την Total TV στην Βόρεια Μακεδονία, η United Group δήλωσε ότι συμμορφώνεται με τη φορολογική νομοθεσία σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είναι ατυχές ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης εκτός Σερβίας αναπαρήγαγαν αυτούς τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς χωρίς να ελέγξουν τα πραγματικά γεγονότα ή να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε έρευνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της United Group. 

Η απάντηση της United

Η απάντηση της United 

Εξελίξεις που «μαρτυρούν» ότι το φαινόμενο των fake news παίρνει μεγάλες διαστάσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top