Ασφάλεια Πολ.Αεροπορίας: Επιστολή στην Ελλάδα για συμμόρφωση στους κανόνες

Προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις

ΕΕ: H Ελλάδα Nα Συμμορφωθεί Στους Κανόνες Για Αερομεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα (INFR(2023)2078) για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την επαλήθευση της συμμόρφωσης των φορέων εκμετάλλευσης αερομεταφορών και τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων εποπτείας στον τομέα της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας (κανονισμός (ΕΕ) 2018/1139 και κανονισμός (ΕΕ) 965/2012), καθώς και για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την πιστοποίηση των αεροδρομίων (κανονισμός (ΕΕ) 2018/1139 και κανονισμός (ΕΕ) 139/2014).

Για τις αεροπορικές δραστηριότητες, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να επαληθεύουν τη συμμόρφωση του φορέα εμπορικών αερομεταφορών με ορισμένες απαιτήσεις, για τις οποίες πρέπει να θεσπίζουν και να διατηρούν σύστημα διαχείρισης με ελάχιστο αριθμό ειδικευμένου προσωπικού. Οι έρευνες που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) έδειξαν ότι η αρμόδια αρχή στην Ελλάδα (Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ΥΠΑ) δεν πραγματοποίησε τις απαραίτητες επαληθεύσεις συμμόρφωσης, όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ) 965/2012 της Επιτροπής.

Επιπλέον, 10 αεροδρόμια έχουν εντοπιστεί από την HCAA και τον EASA ως μη ορθά πιστοποιημένα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139.

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε επίσης να προσκομίσει στοιχεία ότι σε τέσσερα στρατιωτικά αεροδρόμια, τα οποία είναι ανοικτά στη δημόσια χρήση, έχει επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας και διαλειτουργικότητας με τα πολιτικά συστήματα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που ανέφερε η Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

Η ΕΕ προειδοποιεί Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Αυστρία και Φινλανδία για την οδική ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές στη Δανία (INFR(2023)2082), την Ελλάδα (INFR(2023)2083), τη Λιθουανία (INFR(2023)2084) και την Αυστρία (INFR(2023)2081), για την εσφαλμένη μεταφορά της κατ' εξουσιοδότηση οδηγίας (ΕΕ) 2021/1717 της Επιτροπής.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία (INFR(2022)0414) και τη Φινλανδία (INFR(2022)0421) για την εσφαλμένη μεταφορά της κατ' εξουσιοδότηση οδηγίας (ΕΕ) 2021/1717 της Επιτροπής. Η εν λόγω οδηγία τροποποιεί την οδηγία 2014/45/ΕΕ σχετικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες του περιοδικού τεχνικού ελέγχου των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, ιδίως με την επικαιροποίηση των χαρακτηρισμών των κατηγοριών οχημάτων για τους ελκυστήρες μεγάλης ταχύτητας, τα μηχανοκίνητα δίκυκλα και τρίκυκλα και τα τετράκυκλα. Προσθέτει επίσης το eCall, ένα σύστημα για την αποστολή αυτοματοποιημένων μηνυμάτων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μετά από σύγκρουση, στον κατάλογο των στοιχείων που πρέπει να υπόκεινται σε περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν η 27η Σεπτεμβρίου 2022.

Η Δανία, η Ελλάδα, η Λιθουανία και η Αυστρία μετέφεραν εσφαλμένα την οδηγία με διαφορετικούς τρόπους και αφορούν συγκεκριμένες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της απαίτησης δοκιμής του eCall. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που ανέφερε η Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

Όσον αφορά τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές και στα δύο κράτη μέλη τον Νοέμβριο του 2022. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής σε ορισμένους τομείς που καλύπτονται από την οδηγία, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της υποχρέωσης προσθήκης του eCall στον κατάλογο των δοκιμαστικών στοιχείων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, οι οποίες έχουν πλέον δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top