Σεισμός Τουρκία: Το Star καταγράφει επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια

Συγκλονίζουν οι συγγενείς των διασωστών που αγωνιούν

Ακούραστη η ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ συνεχίζει να ερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή τα ερείπια της Αντιόχειας. Ένας ήχος είναι αρκετός για να τους κινητοποιήσει. Η απεσταλμένη του Star Κατερίνα Ρίστα βρέθηκε στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών και διασωστών και κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες με τον εικονολήπτη Ηλία Πότση.

Το συνεργείο του Star ακολούθησε την ομάδα της ΕΜΑΚ μέσα στη βομβαρδισμένη από τον σεισμό πόλη. Δέχθηκε συνεχώς κλήσεις για σημεία που έπρεπε να επέμβει. Έφτασε στο σημείο που κλήθηκε να επιχειρήσει. Εκεί, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Η περιοχή είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Οι πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει, παντού υπάρχουν ασθενοφόρα και προσπαθούν να βρουν ανθρώπους που κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανοί μετά από τόσες ώρες.

Πολίτες ενημέρωσαν την πρώτη ΕΜΑΚ για το πού να επιχειρήσουν. Εκεί άκουσαν νωρίτερα τις φωνές κάποιου να καλείσε βοήθεια. Οι Έλληνες διασώστες ρίχθηκαν αμέσως στη μάχη. Μπήκαν μέσα στα συντρίμμια, ανέβηκαν τη διαλυμένη πολυκατοικία και προσπάθησαν να εντοπίσουν από πού ακούγεται η φωνή.

Σεισμός Τουρκία: Έλληνες διασώστες επιχειρούν στην Αντιόχεια

Αφού πυροσβέστες και διασώστες αφουγκράστηκαν τα κατεστραμμένα κτίρια και εντόπισαν τη φωνή, τρεις άνδρες της ΕΜΑΚ έσπευσαν να απεγκλωβίσουν το άτομα.

«Μας είπαν για μια πιθανή ένδειξη εκεί στο υπνοδωμάτιο. Τους ζητήσαμε να καθαρίσουν τον χώρο από τα μηχανήματα για να βάλουμε τον εξοπλισμό μας», ανέφερε το μέλος της ΕΜΑΚ, Κώστας Νίκας.

Διασώστες της ΕΜΑΚ επιχειρούν στην Αντιόχεια

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ λίγο πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού / Φωτογραφίες Star

Σεισμός Τουρκία: Ομάδα της ΕΜΑΚ επιχειρεί στην Αντιόχεια

Σεισμός Τουρκία: «Αφήνεις τους νεκρούς όταν ακούς φωνές να φωνάζουν "βοήθεια"»

Οι προσπάθειες εντοπισμού επιζόντων δεν σταματούν λεπτό. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ ξεπερνούν τον εαυτό τους και πολλές φορές βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση. 

«Δυστυχώς έχουμε αφήσει πίσω και κάποια νεκρά άτομα στα σημεία. Με βάση το πρωτόκολλο δεν μπορείς σε μια τέτοια καταστροφή να ξοδεύεις χρόνο για νεκρό, όταν δίπλα σου έχεις φωνές που σε καλούν σε βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του κλάδου επιχειρήσεων του Πυροσβεστικούς Σώματος, Θανάσης Μπαλάφας.

«Δυστυχώς αυτές τις ώρες, πέρα από την πίεση που δέχεται για τον περιστατικό, θα πρέπει να παίξεις και τον ρόλο του μικρού. Δεν μπορώ να πω τη λέξη, δεν είμαστε θεοί, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Σεισμός Τουρκία: Αγωνιούν οι συγγενείς των διασωστών 

Πέντε διασώσεις έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελληνική Αποστολή από τα συντρίμμια της Τουρκίας. Οι πυροσβέστες και οι διασώστες του ΕΚΑΒ δίνουν μάχη με τον χρόνο. Δουλεύουν σε συνθήκες πολικού ψύχους, όμως, η ψυχή τους παραμένει ζεστή γνωρίζοντας ότι είναι εκεί για να βοηθήσουν τον γείτονα. Συγγενείς διασωστών περιέγραψαν στο Star την αγωνία που περνάνε περιμένοντας να μάθουν νέα τους.  

Η μητέρα του διασώστη του ΕΚΑΒ Γιάννη Ρήγα καρδιοχτυπά για το παιδί της. Ξέρει τις δυσκολίες της δουλειάς και κλαίει μιλώντας για το γιο της.  

Μιλώντας στο Star η γυναίκα λύγισε: «Ένα παιδί που από... (σπάει η φωνή), το λέω και συγκινούμαι... Είμαι πολύ περήφανη για το παιδί μου. Απο τη β΄ γυμνασίου ήταν εθελοντής πυροσβέστης. Απο τότε, τόσο μικρός. Του άρεσε να προσφέρει στον συνάνθρωπο... Όταν με πήρε τηλέφωνο μου είπε "Μαμά φεύγω για Τουρκία στους σεισμούς". "Ρε Γιάννο μου", του λεω "τι μου λες καρδουλα μου" του λέω... 
Καμαρώνω, καμαρωνω μόνο. "Μαμά" μου λεει, "κοίταξε να δεις, εγώ φεύγω σε 1 ώρα, πετάω με C-130. Όταν μπορέσω θα σας πάρω. Δώσε την ευχή σου!"»
, είπε η γυναίκα με λιγμούς.

Ραγίζουν καρδιές οι συγγενείς των διασωστών. Όσα είπαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σεισμός Τουρκία: «Ήταν σαν να έβγαζε δικό μου παιδί», είπε η σύζυγος διασώστη

Ο επιπυραγός Δημήτρης Ρούπας και επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ χώθηκε μέσα στα χαλάσματα στην Αντιόχεια για να απεγκλωβίσει τη μικρή Φατμέ. Λύγισε, όταν δεν τα κατάφερε, όμως η λύτρωση ήρθε όταν έσωσε την αδελφούλα της.  

«Έκλαψε τη στιγμή που δεν κατάφερε. Δεν τα κατάφερε το κοριτσάκι και ξεψύχησε στα χέρια του, ενώ πάλευε τόση ώρα να την απεγκλωβίσει και μόλις σχεδόν το είχε καταφέρει ξεψύχησε το παιδάκι και βγήκε έξω και έκλαιγε. Πήγε μέσα ξανά να σώσει το άλλο κοριτσάκι. Επειδή ήταν η μαμά του από πάνω του, δεν πίστευαν ότι τα έχει καταφέρει. Γιατί η μαμά του δεν ήταν ζωντανή... Πήγε με το πείσμα του και το βγάλανε το κοριτσάκι»,  δήλωσε η σύζυγος του διασώστη.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top